Primer descens de l’atur al Maresme en un mes de febrer des de 2008

El descens de l’atur registrat al Maresme durant el mes de febrer no és gaire espectacular en dades absolutes tota vegada que la xifra de persones aturades només s’ha reduït de 176. Tot i això, si que altera la gràfica evolutiva de la desocupació al Maresme. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, és el primer mes de febrer que es registra un descens de l’atur des de 2008. Pel que fa a Vilassar de Mar, a hores d’ara hi ha 1.199 aturats, 51 menys que el gener, xifra que representa una reducció del 4’08%. La taxa d’atur a la nostra localitat és de l’11’76%.

Pel que fa al conjunt del Maresme, la taxa de persones sense feina és del 17,4%, un percentatge que es manté superior al provincial (16,1%) i al del conjunt de Catalunya (16%). El nombre de persones registrades com a aturades és de 39.606, una xifra que es reparteix gairebé al 50% entre homes i dones. Tot i això és en el col·lectiu d’homes en el qual hi ha hagut un descens mensual més significatiu (el 0,71% en homes davant el 0,18% en dones). La diferència és més significativa fent l’anàlisi interanual. Mentre entre els homes s’ha registrat un descens de l’atur del 6,77%, entre les dones la davallada ha estat del 3,35%.

El descens mensual de l’atur s’ha concentrat entre els grups d’edat  de 30 a 44 anys i en el de 45 i més. Aquest darrer és el que concentra un percentatge de persones sense feina més elevat (del 22,9%). A més, és l’únic grup d’edat en el qual, si es fa un anàlisi anual, es detecta un increment de la desocupació (1,49%).

Per sectors, el descens de l’atur es concentra a la construcció (-92), als serveis (-67) i a la indústria (-58). En canvi, augmenta a l’agricultura (+23) i al Col.lectiu de persones sense ocupació anterior (+18).

Pel que fa als municipis de la comarca, el comportament de l’ocupació ha estat desigual. En la comparativa interanual només hi ha dos que registren una xifra més elevada de l’atur: Arenys de Munt i Tiana. En canvi, en l’anàlisi mensual, l’atur ha baixat en 18 dels 30 municipis del Maresme. A més de Vilassar de Mar, hi ha hagut una baixada en la desocupació a aquests altres municipis: Alella, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Calella, Dosrius, Malgrat de Mar, Mataró, Palafolls, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt