Preservem el Maresme parla “d’oportunitat històrica” un cop s’alliberi el peatge de la C-32

El proper 31 d’agost a les 12 de la nit, s’allibera el peatge de Vilassar de Mar de la C-32 i la fi de la concessió de l’autopista del Montgat-Mataró; la més antiga, per cert, de l’estat espanyol i la que ha tingut el preu més car per quilòmetre. En aquest sentit, la Coordinadora Preservem el Maresme ha emès un comunicat en el qual subratlla que ens trobem, diuen, davant “d’una oportunitat històrica”.

Així, consideren que és el moment d’aprofitar-ho per mirar-se la situació d’una manera global per analitzar les oportunitats que implica l’alliberament de la C-32.

En aquest sentit, des de Preservem el Maresme defensen que cal prioritzar el transport públic de tren o autobús que sigui, diuen, competitiu a nivell econòmic i eficient davant de les perspectives del canvi climàtic.

També albiren la possibilitat d’estudiar la ubicació d’una línia de ferrocarril lleuger complementària o substitutiva de l’actual línia de la costa.

També creuen que s’hauria de convertir la C32 en una via comarcal, que afavoreixi el transport públic, amb velocitats més reduïdes. En paral·lel des de Preservem el Maresme segueixen apostant per la progressiva pacificació de la NII amb carrils bus, carrils bici i espais per a vianants. Una pacificació que es faria extensiva al Camí del Mig i altres vies saturades de la comarca.

Un cop retirat el peatge, des de Preservem el Maresme es reclama que es desmantelli; però en clau de restitució d’espais naturals i serveis públics.

Una altra de les opcions que reclamen des d’aquesta Plataforma és la de blindar els accessos i entorn de la C32 i de la NII per evitar, escriuen, la proliferació de grans superfícies comercials que són, creuen, pols d’atracció per al vehicle privat.

Acaben, des de Preservem el Maresme, recordant que, al seu entendre, estem davant d’una possibilitat per reorientar el futur de la mobilitat. Cal buscar solucions imaginatives que facin compatible la modificació d’infraestructures ui la preservació del territori.

Per a Preservem el Maresme, doncs, cal celebrar l’alliberament del peatge, però també participar en els debats i mobilitzacions per seguir exigint a les administracions una mobilitat al servei de les persones i el territori.