Presentació del llibre “Josep Fornas, el solucionador”, aquesta tarda

 

La Sala Petita de l’Ateneu Vilassanès acollirà aquest dimecres des de les 7 del vespre la presentació del llibre, escrit per l’historiador i periodista Joan Esculies , “Josep Fornas, el solucionador”, a càrrec de l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià Clot, i de l’autor d’aquesta obra.

Amb aquesta obra, Esculies continua explorant la trajectòria de Josep Tarradellas i se centra en qui va ser el principal col·laborador del president de la Generalitat de Catalunya durant la dictadura franquista, Josep Fornas, peça clau per al sosteniment de Tarradellas a l’exili.

El polític i editor Josep Fornas (1924-2021) va ser una peça clau de l’antifranquisme. Va viatjar al Marroc a la recerca de diners per iniciar una insurrecció i derrocar Franco. Va col·laborar amb Estat Català i el Partit Comunista, va militar a Unió Democràtica de Catalunya i va ser diputat per Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser amic de Montserrat i de l’abat Escarré i també adversari. Durant quinze anys va ser l’home de confiança de Josep Tarradellas a l’interior. Li va aconseguir diners i crèdits. L’informava al detall. El va relacionar amb empresaris com Valls i Taberner o Duran Farell i amb la nova generació de polítics, com Jordi Pujol. Va ser, en definitiva, l’antena a Catalunya del president a l’exili, perquè res no li passés per alt.

Sense aquesta tasca de Josep Fornas a l’ombra, el posterior retorn de Josep Tarradellas a Catalunya no es podria comprendre. Així mateix, al llarg de la seva vida, com una faceta més del seu compromís polític i cultural, Fornas va reunir una biblioteca ingent sobre la història de Catalunya i va fundar l’editorial Pòrtic perquè la memòria històrica de Catalunya no es perdés.

Fornas residia a Vilassar de Mar. Va ser entrevistat fa alguns anys per Vilassar Ràdio i ens va parlar sobre els seus records de la guerra civil i la seva trajectòria política.

L’espai “Parlant de tot” ha entrevistat aquest dimecres  Lluïsa Fornas, filla de Josep Fornas, i l’autor del llibre, Josep Esculies. Escolteu l’entrevista aquí:

Lluïsa Fornas ha explicat que el seu pare era una persona molt familiar i ha afegit que amb la lectura del llibre ella ha descobert algunes qüestions de la trajectòria política del seu pare que no coneixia.Joan Esculies ha subratllat que Josep Fornas va ser persona clau en la història de la política i la cultura a Catalunya i ha recordat que va ser la persona clau a Catalunya del president de la Generalitat, Josep Tarradellas, que estava a l’exili.

El Parlament de Catalunya va homenatjar Fornas el 19 d’octubre d’enguany. El president del grup d’ERC al Parlament, Josep Maria Jove, va glossar la seva trajectòria i va recordar que va ser diputat i president del grup d’ERC a la primera legislatura del Parlament restablert, iniciada el 1980. La cambra va fer després un minut de silenci. Aquest homenatge el van seguir des de la llotja de l’hemicicle familiars de Fornas, que després van ser rebuts en audiència.

Amb “Josep Fornas, el solucionador”, Esculies va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig de 2022. L’acte d’aquesta tarda està organitzat per Llibreria Índex i Editorial Pòrtic. La Sala Petita de l’Ateneu està ubicada al carrer Sant Josep, número 37.

A la fotografia de portada: Josep Fornas i Jaume Cabot, als antics estudis de Vilassar Ràdio, a la segona planta del carrer Sant Pau, 22.