Presentació del llibre “Jaume Almera, la recerca de la veritat entre la ciència i la religió”

El Centre d’Estudis Vilassarencs organitza dissabte 3 d’octubre a les 5 de la tarda als Jardins de Can Bisa, al carrer Montserrat número 8, la presentació del nou volum de monografies històriques de l’entitat, anomenat “Jaume Almera, la recerca de la veritat entre la ciència i la religió”. Jaume Almera i Comas, nascut a Vilassar de Mar l’any 1845 fou un destacat geòleg, de fet és considerat el pare de la geologia a Catalunya. També va ser  catedràtic d’Història Natural, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, fundador i responsable del Museu de Geognòsia i Paleontologia del Seminari de Barcelona, autor dels cinc mapes geològics i topogràfics de la província de Barcelona i canonge de la catedral de Barcelona.

Alexis Serrano, president del CEV, ha explicat que han estat dos anys confeccionant  aquesta monografía sobre la vida i obra de Jaume Almera, de la qual han estat els coordinadors  Jordi Jubany i Josep Mar Jubany, que han escrit sobre les seves  vessants científica i religiosa.  L’obra inclou dos articles escrits per Joan Valls Julià, un sobre la cronologia de la seva vida i l’altre presenta la relació més exhaustiva que  s’ha fet fins ara de les obres que va escriure. El llibre també compta amb un llistat dels fòssils dedicats a Jaume Almera, escrit per Joan Ramon Batallé.

L’acte tanca l’Any Almera, que es va iniciar l’any passat coincidint amb l’aniversari de la seva mort. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Des del CEV expliquen que perquè es puguin mantenir  les mesures de seguretat anticovid 19, cada assistent haurà de portar la seva propia cadira. L’any Almera ha inclòs, entre altres activitats, dues rutes per les principals institucions de foment del coneixement científic i humanístic del tombant del segle XIX i XX en les quals  Jaume Almera Comas hi va tenir especial relació tant a nivell científic com religiós i la presentació a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya del facsímil del mapa geològic de Barcelona que va elaborar i publicar l’any 1891.