Avui, presentació de llibre “Freddie Keppard i el Cavall de Troia. El jazz i els indis nord-americans”

 

Divendres 10 de febrer a 2/4 de 7 de la tarda, la Biblioteca Ernest Lluch acollirà la presentació del llibre Freddie Keppard i el Cavall de Troia. El jazz i els indis nord-americans, escrit pel trompetista” de jazz Ferran Cailà i Martínez. La presentació correrà a càrrec de Víctor González.

Cailà ha estat entrevistat al magazín matinal “Parlant de tot” per Jaume Cabot.  Sota la fórmula d’un assaig novel·lat i aportant dades exhaustives, Cailà ha explicat que contràriament a l’estesa noció  que el jazz és bàsicament una creació dels afroamericans, aquest llibre mostra “la participació decisiva i desconeguda dels indis nord-americans (o americans nadius) en l’elaboració d’aquest llenguatge musical».

El llibre és el fruit de nombrosos anys d’investigació i recerca. Una tasca que va començar per casualitat, quan estava buscant fotos per a un audiovisual. El pròleg de l’obra és del poeta, escriptor i traductor Miquel Desclot.

L’autor ha subratllat que no pretén reescriure la història del jazz però sí ha posat sobre la taula el paper dels americans nadius en l’origen d’aquest gènere musical.

Cailà sosté que la participació dels americans nadius en l’origen del gènere jazz era desconeguda fins ara i ha afegit que aquesta participació ha estat també decisiva  en el naixement del jazz, i que la figura del gran trompetista Freddie Keppard li ha servit com a reclam o pretext per tractar sobre aquesta qüestió, ja que tenia avantpassats nadius americans.

Ferran Cailà va néixer a la ciutat de Barcelona el 1949. Ha estat trompetista a l’orquestra de jazz La Locomotora Negra durant quatre dècades. També ha tocat la bateria amb Jimmy Rena Trio, així com amb reconeguts pianistes com Josep Vadell o Pere Ferré.Durant els seus darrers anys de carrera musical en actiu ha compartit sessions memorables d’entreteniment, com solista, al cèlebre Harry’s Bar de Barcelona -amb Andrés Ros i Ron Burke, i Marc Rendón després.Així mateix, ha col·laborat amb el Hot Club de Barcelona en l’organització diversos festivals de jazz d’aquesta ciutat i altres memorables concerts, tant al Palau de la Música Catalana com al Festival de Jazz del Vendrell.