Presentació de “Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador”

El divendres 14 de desembre del 2018 tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Biblioteca Ernest Lluch l’acte de presentació de la biografia “Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador” amb la participació del seu autor, Joan Esculies i del periodista Josep Cuní. L’acte, organitzat per la Fundació Ernest Lluch, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, l’Associació Bric Barca, l’Aula Extensió Universitària de Vilassar de Mar i a llibreria Índex. L’obra va ser premiada amb el guardó del Premi Gaziel d’enguany.

La biografia recorre tota la vida d’Ernest Lluch i es deté en cadascun dels territoris que el caracteritzaren, en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya contemporània, des de l’antifranquisme i la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986.

La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (recerca d’arxiu i un destacat nombre d’entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant d’Ernest Lluch. Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d’altres interessos polítics, com el propòsit d’intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l’any
2000.

Joan Esculies Serrat va nèixer a Manresa el 1976. És llicenciat en Biologia i en Periodisme. Màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra. Esculies és un dels especialistes més importants en les figures dels presidents Josep Tarradellas i Francesc Macià. A més de publicar estudis sobre aquests presidents, ha publicat diverses biografies entre les quals destaca “Josep Andreu i Abelló. Els clarobscurs del catalanisme” (2015). Ha escrit assaigs històrics que ajuden a comprendre millor el moment polític present com “Evitar l’error de Companys. Tarradellas i la lliçó dels fets d’octubre” (2014) i “A la recerca de Prat de la Riba” (2017). El seu darrer llibre, aparegut enguany i signat juntament amb l’historiador David Martínez Fiol, és “1917.El año en que España pudo cambiar”. L’any 2005 va guanyar el premi més rellevant de contes de la literatura catalana, el Mercè Rodoreda, amb “Tràilers”. I l’any 2009 va publicar “Contes bàrbars!. Va rebre també el premi Ciutat d’Elx de novel·la el 2002 per “L’ocell de la pluja”. És col·laborador habitual dels diaris El País i Ara. Exerceix de professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya.