Podem proposa buscar formes de finançament municipal que no ofeguin al veïnat

Vilassar Ràdio  fa, aquests dies, ronda d’entrevistes a les persones cap de llista de les diferents formacions polítiques que es presenten a les municipals del 28 de maig a l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Rigorós ordre de menys a més vots en les darreres eleccions municipals.

La segona ronda se centra en Urbanisme, Habitatge, Economia, Medi Ambient, Governació, Participació i Comunicació.

Torn per a Manuela Calero, alcaldable de Podem

En Urbanisme, aposten per ciutats democràtiques amb espais urbans d’interacció social reduint emissions contaminants. Per a Manuela Calero, caldria elevar l’urbanisme a la categoria de Servei Públic.

Ha explicat que es necessiten sistemes d’avaluació, com per exemple, estudis d’impacte social amb impacte i ambiental. Una de les propostes és la creació d’un òrgan municipal de participació  en matèria urbanística amb la presència d’associacions de veïns i veïnes, associacions ecologistes, plataformes….i la creació d’un mecanisme per a l’aprofitament de l’espai infrautilitzat, la realització de censos d’habitatges susceptibles de ser rehabilitats, la realització “d’una veritable Agenda 21 local”, un pla integral de reparació i renovació de voreres  i la priorització de l’espai públic per a la gent en els barris.  Un dels grans cavalls de batalla de la campanya electoral és, sens dubte, l’habitatge. La seva bateria de propostes: elaboració d’un pla municipal d’habitatge i sòl, amb entitats, tècnics i ciutadania en general, per a programar les accions a portar a terme en els propers anys, un pla d’ajuda als  lloguers per a joves, desenvolupament de programes de mediació i acompanyament social dirigits a les famílies més vulnerables perquè no hi hagi cap desnonament més, creació d’un registre de solars i habitatges buits, i recolzar i facilitar la creació de cooperatives per a la construcció d’habitatges.   

En Economia, Calero, d’entrada, considera que si l’Administració municipal vol incrementar rendes, no ho ha de fer, segons el seu entendre, a costa de vilassarencs i vilassarenques.Des de Podem són partidaris que es posi una taxa a les  companyies elèctriques i del gas, la reforma de la taxa de les empreses de telefonia, la reactivació de la Societat Anònima Municipal; pel que fa als serveis que actualment estan externalitzats, proposen que de mica en mica sigui el mateix Ajuntament qui porti directament la gestió d’ aquests serveis, sense externalitzar-los.

En Medi Ambient, Calero aposta per evolucionar cap a models energètics i nets. Verd sostenible, és a dir, vegetació autòctona i reaprofitar l’aigua de pluja.

Altres propostes són fiscalitzar i auditar contínuament que es compleixen els contractes i ha recordat que el contracte de recollida de residus és el que té el cost més alt per a les arques municipals; també volen reactivar el Consell de Medi Ambient i aposten per la coordinació amb institucions públiques per tenir cura de les nostres platges.

Preguntada per Seguretat, la cap de llista de Podem ha assegurat que cal anar primer a les causes per eliminar les conseqüències. Veuen amb bons ulls la figura de la persona mediadora. Són partidaris de l’increment d’efectius policials al carrer, major proximitat de la Policia Local amb la ciutadania, i enfocament proactius i preventius per a respondre amb eficiència  la complexitat dels problemes locals

Propera qüestió. Participació Ciutadana. Celebra la presència dels Pressupostos Participatius a Vilassar de Mar, tot i que creu que cal donar un pas més. Per exemple, modificar el Reglament Orgànic Municipal. Ha apostat per la creació de la figura del Defensor del veí i de la veïna, per atendre les seves queixes, amb l’objectiu de defensar els seus drets, exigir responsabilitats i realitzar el control i seguiment de la participació ciutadania.

I, finalment, sobre Comunicació, lloances a aquesta casa, a Vilassar Ràdio. Ha mostrat el seu recolzament a la tasca informativa de la nostra emissora.

Recorda que, en la primera ronda d’entrevistes, vam preguntar a les persones alcaldables per Cultura, Educació, Esport, Joventut, Serveis Socials i Sanitat.