Pla de xoc de deu dies a tot Catalunya per aturar el creixement dels contagis del coronavirus

El govern català ha presentat aquest dilluns en roda de premsa el pla de xoc per aturar el creixement del contagi de la covid. La decisió s’ha pres després que els indicadors de la malaltia hagin empitjorat considerablement.

Des de dijous 7  fins al diumenge 17 de gener, Catalunya torna al confinament municipal, tots els dies de la setmana, a excepció dels desplaçaments essencials, com per exemple, anar a la feina.

Tot el comerç no essencial estarà tancat el cap de setmana. A més a més, tot el comerç de més de 400 metres quadrats haurà de tancar tots els dies de la setmana. A partir del dia 7, doncs, tots els centres comercials hauran de tornar a abaixar les persianes. Supermercats i farmàcies es mantindran oberts.

La cultura i l’hostaleria mantindran la seva activitat com fins ara. Teatres, cinemes, auditoris i sales de concert amb un 50% d’aforament màxim i bars i restaurants amb un horari d’obertura al públic de 7:30 h a 9:30 h i de 13:00 h a 15:30 h.

Només es podrà fer esport a l’aire lliure i els gimnasos hauran de tancar del 7 al 17 de gener. Tampoc es podran fer entrenaments d’esports federats en espais tancats. Sí que es permetrà l’esport federat a l’aire lliure. Les activitats extraescolars quedaran restringides als grups bombolla, amb el retorn a les aules l’11 de gener.

S’avança la vacunació del personal sanitari de primera línia. Fins ara, la fase inicial de la vacunació es restringia als sanitaris dels centres geriàtrics.

Les activitats extraescolars només estaran permeses dins del grup bombolla. És a dir, totes les activitats que es fan fora del centre escolar quedaran prohibides. També quedaran suspeses les activitats de lleure. Tot i això, les escoles obriran, tal com estava previst, l’11 de gener.

No hi ha modificacions relatives a la restauració. Bars i restaurants només poden obrir de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 a 15.30 de la tarda.Dins d’aquest horari, les terrasses de bars i restaurants es mantenen obertes i l’aforament a l’interior dels locals es limita al 30%. Els clients han de portar mascareta en tot moment i només se la poden treure per menjar o beure, no durant tota l’estona.

Els establiments que fan menjar per emportar-se’n també podran obrir de 19.00 a 22.00, i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.

La cultura i els actes religiosos continuen amb restriccions. S’hi mantenen les condicions actuals, d’un aforament del 50%, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones. Això sí, el confinament municipal impedirà el desplaçament a una altra població.

Els actes religiosos tenen un límit d’aforament del 30%, sempre que tampoc se superin les 1.000 persones si és a l’aire lliure o amb ventilació òptima.

Es manté el toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí. 

Continua la prohibició de reunions de més de 6 persones, excepte les que siguin dins la bombolla de convivència.

Les mesures entren en vigor a partir d’aquest dijous 7 de gener a les 6 del matí.

La consellera de Salut de la Generalitat Alba Vergés  ha confirmat que més de 4.000 sanitaris han rebut la formació necessària per a la campanya de vacunació.