Pescadors Contrabandistes, sector guanyador de La Rierada 2024

Quasi una trentena d’hores hem emès, des de Vilassar Ràdio, de la Festa Major 2024 que ja és història. Des d’aquesta casa, amb tots els nostres equips humans i tècnics, hem empaquetat un munt de sensacions, de sons, de colors i d’experiències d’aquests dies farcits d’activitats i propostes, molt seguides, per cert. que va arrencar el passat divendres i va acabar ahir dimarts a la nit, amb el castell de focs en el qual es va anunciar, amb el darrer petard, que els Pescadors Contrabandistes ha estat el sector guanyador del concurs de La Rierada.

Hem estat notaris d’un munt de propostes, dissenyades des de l’Ajuntament amb el suport de les diferents entitats de Vilassar de Mar, per tal de poder acostar la Festa Major, a tothom, incloent les persones grans que no es poden moure de casa, a les que són a les residències d’avis o a aquelles persones que, pels motius que siguin, són lluny de Vilassar de Mar i no es volien perdre res de la Festa Major 2024. Sigui amb les nostres veus, sigui amb les imatges i vídeos de moments destacats que hem anat penjant a les nostres xarxes socials.

Temps tindrem per parlar, des dels nostres estudis, amb Laura Martínez Portell, alcaldessa de Vilassar de Mar, per fer un balanç acurat d’aquests dies de Festa Major. Ahir, però, feia un primer resum d’urgència als nostres micròfons i feia un primer balanç satisfactori.

Moments històrics com els que vam viure des d’aquesta casa: el nostre director, Jaume Cabot, tot cobrint la trobada d’embarcacions i la subhasta cantada de peix es va trobar dissabte, encara no sabem com, dalt d’un dels vaixells que el va portar des de l’Espigó de Garbí, on hi havia la cita, fins a les instal·lacions del Nàutic de Vilassar de Mar.

I, és clar, l’endemà, dia de la revetlla, Jaume Cabot va proposar, a qui us està parlant, un altre repte. Participar en l’exhibició d’acrobàcies en moto que feia el vilassarenc Narcís Roca a la plaça Tarradellas. En moto, quad o booggie, el tercer d’Europa i cinquè del món en acrobàcies de motor ens va fer posar, a tots i totes, i especialment a Joan Escofet, amb l’ai al cor.

El primer dia de festa, com marca la tradició, cercavila d’autoritats, escortats per un munt de vilassarencs i vilassarenques, cap a la platja de l’Espigó de Garbí per rebre els gegants de Vilassar de Mar, en Pigat i la Lucia, que van desembarcar, un any més, a bord del llaüt Sant Ramon.

Des del balcó de l’Ajuntament, el pregó de 2024 va anar a càrrec de Jordi Masferrer, president dels Mansuets de Foc i  d’Albert Martí, president dels Sons, Sssstrèpits i Gegants de Vilassar de Mar.

La música de la Turrunats Band i la gran petardada des del terrat de l’edifici consistorial van donar pas a l’actuació, un any més, de la Sant Pau Rhum Band i el seu himne oficiós, en clau rumba, de Vilassar de Mar.

Altres esdeveniments del divendres 21 de juny van ser l’acte de cloenda del centenari de la Unió Esportiva Vilassar, el correfoc i la penjada, des del campanar de l’Església de Sant Joan, de l’ase Innocenci. La proposta musical va arribar, des del Pérez Sala, amb la primera edició del Neverita Urban Fest, una proposta musical urbana i fresca encara al públic més jove.

Ja el dissabte 22 de juny, i amb la Fira d’Indians instal·lada als carrers de Sant Joan i Anselm Clavé, es va celebrar la desena trobada d’embarcacions de vela tradicional i, també, un dels actes més seguits. La tradicional subhasta cantada de peix a la manera tradicional. És a dir, del preu més alt al més baix.

I mentre qui comprava per als dinars i sopars de festa, la plaça de l’Ajuntament era l’epicentre de la primera edició de la gimcana dels tres sectors de la Rierada. Cinc punts extra per als guanyadors que van ser els Pescadors-Contrabandistes. Preludi, doncs, del resultat final. Una cinquantena llarga de persones, grups familiars o d’amics, hi van prendre part complimentant les proves proposades que requerien una certa habilitat.

Habilitat que també es requeria des de la plaça Picasso amb la instal·lació d’un circuit de 15 pistes de minigolf. Dissabte, havent dinat, va ser un dia dedicat al pubillatge amb l’acte de proclamació de l’Hereu (Jordi Martínez), Pubilla (Berta Roura) i Dama de Vilassar de Mar 2024 (Irina Miras). Els nostres micròfons també van ser en el concert del Cor Vilassons de l’Aula de Música al Veral de l’Ocata

Entre altres activitats, una de les més multitudinàries. El Pérez Sala es va quedar petit per acollir la nit pensada per a públic des de 45 als 60 anys, tributs amb el Show must go On de Queen i l’ABBA Experience

El diumenge es va llevar, a Vilassar de Mar, amb els carrers mullats i aquella pluja que si cau, que no cau. Alguns actes, malauradament es van haver de suspendre, alguns s’han reprogramat, i Vilassar Ràdio va anar de la mà de la Paula Lloret a fer la sempre interessant ruta guiada pel patrimoni indià del nostre municipi. Una de les aturades que sempre sorprèn és quan ens aturem davant del domicili d’en Pigat, el gegant de Vilassar de Mar, que era el malnom d’en Pere Mas

Havent dinat i mentre un servidor es jugava la vida a la plaça Tarradellas amb el pilot vilassarenc Narcís Roca, acostàvem a tot el municipi l’arribada de la Flama del Canigó, la celebració de la Festa dels Països Catalans. La revetlla la vam passar en un Pérez Sala pleníssim que va ballar, cantar i gaudir amb Los 80 Principales i el punxadiscos Roger Freedom.

El dilluns 24 de juny, dia de Sant Joan, va despertar amb els habituals Corretorrats i despertada sorollosa a primeres hores de la matinada. Hores després, t’oferíem la Missa Pontificalis, la solemne ofici de Festa Major en memòria del naixement del deixeble estimat: Sant Joan Baptista. A la sortida, ball protocol·lari de l’Especiosa, el Pigat i la Lucia.

Dilluns a la tarda, jornada castellera a la plaça de l’Ajuntament. Amb el concurs dels Capgrossos de Mataró, que jugaven a casa, i amb els Xics de Granollers van portar les veus dels caps de colla (el blau Victor Payerol i el grana Arnald Moretó) que, a través de la nostra emissora, donaven les ordres. Jornada espectacular. Amb tots els castells proposats carregats i descarregats. Fet que va animar els Capgrossos de Mataró, que tenen les Santes al costat, a complimentar un castell de 9.

I, com no, un espai per a la ballada de sardanes de Festa Major. Un altre dels clàssics, amb el concurs de la cobla Principal del Llobregat

També vam ser, a la plaça del Círcol, plena de gom a gom, per cert, per retransmetre, organitzat des del Casal Popular Atzari, del combat de Glosa Tropical. Vuit persones participants se sotmetien a les proves que els proposava l’organització.

No podíem faltar, tampoc, en el tradicional concert i ball de Festa Major, amb una de les orquestres catalanes amb més solera i més antiguitat, la Principal de la Bisbal.

Finalment, i ahir a la tarda,  tot a punt per la cloenda. I cloenda, a la Festa Major de Vilassar de Mar vol dir despenjada de l’Ase Innocenci i cercavila, comitiva, amb la presència de les màximes autoritats del municipi per acomiadar els gegants Pigat i Lucia fins l’any vinent

Acte que va coincidir amb la taula rodona, que es feia a Can Bisa, i que es titulava “Mestres d’aixa, pescadors i pagesos a Vilassar de Mar. De què i de qui parlem?”, acte emmarcat en els 10 anys de la Rierada per explicar el perquè dels tres sectors que competeixen amistosament durant la Festa Major.

I abans dels focs, havaneres a la plaça de l’Ajuntament amb el grup Cremat de Garbí, organitzat per l’Agrupació socialista de Vilassar de Mar, es va repartir coca i rom cremat entre els assistents

Tot va acabar amb el castell de focs d’artifici de Festa Major, amb la carretera Nacional tallada per seguretat, que va servir, també, per anunciar, amb el darrer coet, que els Pescadors Contrabandistes ha estat el sector guanyador del concurs de La Rierada

Per tant, durant la Festa Major de l’any vinent, l’edifici consistorial estarà decorat amb el color blau que representa el sector guanyador.

Pots escoltar “Sons de Festa Major 2024” en aquest enllaç