Pedro Sánchez sobrevola el Maresme en helicòpter per veure els efectes del temporal

Profundament “commocionat” s’ha mostrat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, després de sobrevolar, aquest dijous, el Maresme i el Delta de l’Ebre per comprovar els efectes del temporal Glòria. El cap de l’executiu espanyol va fer la vista des de l’aire i ha anunciat ajudes urgents per als damnificats de la llevantada més gran de la costa catalana en els darrers 20 anys.

Sánchez, que també va estar en contacte telefònic amb el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que “immediatament” activarien des de Moncloa els mecanismes necessaris per tal de començar a concedir ajudes als qui han patit els efectes del temporal.

De fet, el president del govern espanyol deia, només baixar de l’helicòpter amb el qual va sobrevolar (entre altres zones) la nostra comarca, que no esperaria al consell de ministres del proper dimarts per activar les ajudes. I és que, per aquest divendres mateix, ja s’ha convocada una reunió extraordinària per impulsar ajudes a particulars, empreses i administracions afectades.

Pedro Sánchez s’ha compromès a mirar de restablir la normalitat, garantir la seguretat i donar respostes a les necessitats immediates el més aviat possible. També ha aprofitat la situació per plantejar una reflexió sobre com el canvi climàtic està agreujant els efectes dels fenòmens meteorològics.

El president del Govern espanyol va començar la ruta aèria sobrevolant el Maresme, per baixar després cap el Delta de l’Ebre i enllaçar, finalment, amb Mallorca.

Al marge dels quantiosos danys materials, la tempesta Glòria ha deixat quatre morts a Catalunya.

Mataró estudia la declaració de zona d’emergència per accedir a les ajudes

I pel que fa a les afectacions a la nostra comarca, Mataró estudia la declaració de zona d’emergència per accedir a les ajudes per solucionar els estralls del Glòria. Hi ha una vintena de ferits a la capital del Maresme on hi ha caigut més d’un centenar d’arbres i molts equipaments estan malmesos com la piscina municipal, l’hospital, 17 escoles de la ciutat i centres cívics com el de Molins. Destrosses a la platja i al litoral marítim, a banda.

Per això, Mataró, que encara està calculant els costos, sol·licitarà a l’estat la declaració de Mataró com a “zona afectada greument per una emergència de protecció civil”. Aquesta declaració, que es tramita com decret llei, permet que diferents ministeris estatals adoptin mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per un sinistre natural.

La capital del Maresme també demanarà una reunió extraordinària del Consell d’Alcaldes de la nostra comarca per abordar danys en estructures comunes com la línia R1 de rodalies que trigarà entre sis i nou mesos a recuperar la normalitat.