“Parlant de tot” va emetre dissabte una edició especial amb motiu del 25-N

A Vilassar de Mar, durant els onze mesos que portem d’any, el SIAD, Servei d’Informació i Atenció a les Dones, ha atès 109 dones, 82 de les quals  eren ateses per primera vegada. A aquesta dada hi hem d’afegir les que, desgraciadament, no denuncien. La mitjana d’edat, entre els 31 i els 60 anys. Aquesta ha estat la principal conclusió extreta de l’edició especial del “Parlant de tot”, presentat per Jaume Cabot, que vam emetre dissabte en el marc del Dia Internacional contra de la violència vers les dones, des de les 11 del matí fins a les 2 de la tarda.

La vessant institucional la posaven l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez Portell, i la regidora d’Igualtat, Camino Calvo.

Martínez reflexionava que, cada dia, hauria de ser 25 N. Va explicar que el degoteig de feminicidis és constant i va recordar que hi ha moltes dones que pateixen violència a casa seva i fora de casa seva i que això s’ha d’erradicar de la manera que sigui i que encara hi ha molta feina per fer.

Martínez va lamentar la gran quantitat de feminicidis que hi ha, Creu que és un problema de la societat. Ha recalcat que les dones alcen la veu, però qui ha de fer accions reals i importants per cambiar aquesta situació són els homes.

La regidora d’Igualtat Camino Calvo va subratllar que hi ha moltes qüestions en les quals s’ha d’actuar ja que hi ha moltes dones que estan morint i moltes dones que estan patint i ha recordat que moltes vegades, davant de situacions de violència de gènere, persones properes a la víctima, com per exemple, familiars, han callat perquè entenien que aquesta situació era “una cosa privada”.

L’alcaldessa ha recordat que quan una dona rep una bufetada, abans s’ha produït un munt de violència psicòloga  i accions contra ella per aïllar-la.

Va remarcar que l’agressor sempre va sobre segur i pega a la víctima quan l’ha anul·lat com a persona  i l’ha deixat amb menys entorn social al que pugui acudir.

 

Amb aquesta entrada, donàvem pas a la taula rodona que, enguany, batejàvem com a “Circuit” per retratar el camí, el protocol de les dones que demanen ajuda.

Van protagonitzar, doncs, el Circuit del nostre” Parlant de tot” l’agent Eli dels Mossos d’Esquadra, el sergent Albert de la Policia Local de Vilassar de Mar, la psicòloga dels Serveis Socials de l’Ajuntament, Laura García, la jurista del SIAD, Jennifer Álvarez, i la treballadora social del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar, Meritxell Ortiz.

Es va debatre sobre l’augment detectat en violències sexuals especialment entre els més joves i del perill de l’ús del mòbil per a menors de 16 anys.Van explicar que s’ha produït un repunt dels casos de dones que han estat víctima de violència masclista i van atribuir aquest augment a què ara s’és més conscient de la violència contra les dones i es denuncia més.

Es va explicar que en les xarxes socials s’ha habilitat una plataforma de pares i mares, que estan lluitant perquè els menors de 16 anys no tinguis accés a un telèfon mòbil.

L’accés a telèfons mòbils per als menors de 16 anys en molts casos es converteix en un problema si no hi ha la supervisió dels pares i mares, explicant-los que no han d’accedir a una sèrie de pàgines o que han de tenir anul·lades algunes funcions dels telèfons mòbils.

Es va recordar que, degut a la manca de supervisió, es produeixen casos de nens i nenes que veuen a través dels seus mòbils pornografia.

 

Les següents convidades al nostre programa van ser la tècnica del SIAD, Tània Flores i la treballadora social Mariona Anguera. Flores ens va explicar què és el SIAD: és el Servei d’Atenció i Informació a les Dones, al qual poden acudir les dones que tinguin algun problema a nivell laboral, familiar o de parella o pateixin violències masclistes. Al SIAD hi ha una advocada, dues psicòlogues i una treballadora social, que és Mariona Anguera, que és qui que atén a les dones que acudeixen al SIAD, les informa dels recursos que l’administració ofereix i després deriva cada cas on correspon.Anguera va explicar que no hi ha un perfil únic de víctima. Va recordar que es troben casos molt diversos, que en alguns casos la violència és molt subtil i que a algunes dones els hi costa identificar el que els passa. Anguera creu que el millor que li pot passar a una dona víctima de violència és sentir-se acompanyada.Per la seva banda, Flores va remarcar que aquest 2023 ha augmentat el número de visites de dones a aquest servei municipal.

Les més freqüents han estat per violència psicològica, física i agressió sexual.

En la taula dedicada a les entitats feministes de Vilassar de Mar vam tractar els casos de maltractament en persones vulnerables amb discapacitat. Van comptar amb Zenaida Serrano, representant de l’Assemblea Feminista VdM, amb Irene Toral en nom de Viladona, Ester Vinyals en representació d’APAC (Associació de Persones amb Altes Capacitats) i Carme Riu, presidenta de l’Associació “Dones no Estàndard”.

Riu va recordar que les violències contra les dones amb discapacitat representa el 35’1 % de les violències masclistes.

També vam decidir volar per sota del radar i centrar-nos en unes dones estigmatitzades i en les quals la violència, lamentablement, és el pa de cada dia. Parlàvem amb la vilassarenca Mar Galceran, pedagoga del Lloc de la Dona, institució vinculada a la Congregació Religiosa de les Germanes Oblates que, des del barri del Raval de Barcelona, donen cobertura a les prostitutes.

Va recordar que les prostitutes pateixen violència estructural, tan social, per l’estigmatització que sofreixen, com per la desigualtat de gènere. Va recordar que el 70% de la pobresa que hi ha al món és femenina.

Galceran va detallar algunes de les situacions que pateixen les prostitutes. Algunes prostitutes li van explicar que alguns homes els hi demanen practiques sexuals que posen en risc la seva salut i integritat física, que reben amenaces tant elles com les seves famílies, agressions físiques….   

 

 

També vam seguir molt atentament les reflexions de les cinc noies de l’Institut Pere Ribot. Amb una gran valentia van explicar situacions viscudes en primera persona. Per reflexionar. I molt.

Una noia va explicar que un noi que no coneixia li va dir que pugés amb ell a la bicicleta i li va picar l’ullet. Una altra va explicar que quan tenia sis anys anava acompanyada d’unes cosines, més grans, i van ser perseguides per uns nois de 16-17 anys.

Una altra noia va explicar que quan estava amb els seus pares de vacances en un altre poble, uns nois més grans van passar dues vegades davant d’ells i van cridar-li.     

En fi, tres hores de directe per ser altaveus d’aquesta autèntica xacra. Un “Parlant de tot” especial en el qual tot l’equip humà i tècnic de Vilassar Ràdio ens vam ajuntar per dir dissabte, dir avui i dir demà que diem prou a les violències masclistes.Tancàvem persiana dissabte, i no és una casualitat, amb la cantant extremenya Bebe. Ningú et pot fer mal.