“Parlant de tot”, des del Casal de Curació, amb motiu de la Setmana de la Gent Gran

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Gent Gran, el magazín matinal “Parlant de tot” ha emès una edició especial aquest dijous des de les 10 del matí fins a la 1 de la tarda des del Casal de Curació, ubicat al carrer Maria Vidal, 58. Des del Casal estem realitzant també aquest informatiu, “Crònica”.

El Casal ha participat un any més en la Setmana de la Gent Gran, i ho ha fet amb la realització aquest matí d’una demostració d’una activitat de psicomotricitat dirigida amb música per a gent gran,  en què han participat tant persones usuàries com no usuàries del Casal.

El “Parlant de tot” ha estat presentat per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio i Joan Escofet, cap dels Serveis Informatius de l’emissora, sota la conducció tècnica de Xavi Puig i Jan Cabot.

L’espai s’ha encetat amb la secció “Poc ens passa”, on s’ha repassat l’actualitat del dia, tant a nivell vilassarenc com a nivell general.

Seguidament s’ha entrevistat a Marta Masmitjà, gerent del Casal de Curació des de fa onze mesos. Ha explicat que professionalment venia d’un altre àmbit, ja que havia estat treballant a fundacions en defensa de la natura i dels animals. Ha tingut un record molt especial per a Núria Pol, de la qual ha destacat la immensa tasca que ha realitzat al capdavant del Casal durant quaranta anys, fins a la seva jubilació fa pocs mesos.

Masmitjà ha recordat que el Casal és una fundació sense ànim de lucre amb 100 anys d’història al servei sanitari i assistencial que va néixer d’una iniciativa de la família Vidal i Jové per a atendre els malalts del poble.

Ha subratllat que el Casal dona servei durant tot l’any i que tot està molt coordinat i engranat i ha desgranat els serveis que ofereixen: assistencials, de metge, d’infermeria, d’auxiliars, de cuina i de neteja.

Ha assenyalat que tot l’entorn sanitari de Vilassar de Mar es troba concentrat al voltant de la zona on es troba el Casal de Curació. Hi ha un servei del PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport) del Consorci Sanitari de Mataró,  un espai per a l’ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques, que facilita el drenatge, si cal, cap a un hospital, i a la part de darrere, el Centre d’Atenció Primària Guillermo Masriera.

Amb ella hem parlat del futur del Casal de Curació i és que el Casal ha de donar un pas molt important. Ha explicat que l’edifici actual s’ha d’adequar absolutament tot. I és que hi ha un pla de la Generalitat  que transformació que afectarà el 2025 a tots els centres sociosanitaris a passar a  ser un hospital d’atenció intermitjà, i això implica que aquests centres hauran d’adequar les seves instal·lacions, i el Casal no és una excepció, l’haurà també de fer, i per aquest motiu està treballant en l’elaboració d’ un pla de sostenibilitat, que ajudarà a disposar d’un finançament  per poder fer obres. Masmitjà ha demanat el recolzament, en  aquest procés de l’Institut Català de la Salut i de l’Ajuntament.

Més tard, ha arribat la secció setmanal del “Parlant de tot” que compta amb la participació de Somni i Psicologia, amb la intervenció de la psicòloga Judit Garcia. La secció ha tractat sobre psicologia amb la gent gran. La Judit ha posat sobre la taula situacions difícils que sovint es produeixen i com afrontar-les. Una d’aquestes situacions és que a algunes persones grans els costa acceptar que necessiten en el seu dia a dia el suport d’altres persones i per això no accepten fàcilment l’ajuda dels altres.

Seguidament s’ha dut a terme una emocionant tertúlia en què han participat diversos avis i àvies del Centre de Dia del Casal de Curació i joves estudiants  de l’institut Vilatzara, que participen periòdicament a la secció de “Tertúlia Jove” del “Parlant de tot”. Els avis i àvies ens han aportat els seus records i vivències, que han despertat l’interès dels joves.

També hem recollit el testimoni d’algunes persones que estan residint al Casal i que han destacat el tracte humà i el bon servei que des del Casal s’ ofereix.

La regidora d’Habitatge, Promoció de la Salut, Serveis Socials, Família i Gent Gran Núria Arasa ha destacat a Vilassar de Mar “tots portem un trosset del Casal a dins” i ha subratllat que  un dels valors principals és la gent que treballa al Casal, pel tracte humà que donen.

Hem parlat també amb Quico Porta, persona molt  relacionada en molts àmbits de la cultura del poble, especialment del món del teatre. Durant 27 anys es va encarregar del manteniment del Casal i ara és usuari de l’Hospital de Dia.

També hem parlat amb Carmen Ramon, que va dedicar 47 anys de la seva vida a treballar com infermera del Casal i ha viscut tots els canvis que hi ha hagut amb el pas dels anys. No s’ha volgut perdre la festa i ara com a voluntària també  segueix participant de les activitats del centre.

Finalment , l’espai també ha entrevistat a Glòria Figueres i Imma Campabadal, fisioterapeutes del Casal. Ens han descrit el seu dia a dia, anècdotes i hem conegut la seva feina de ben a prop.