“Obert per vacances”, comissariada pel vilassarenc Sergi Freixes, al Museu d’Història de Catalunya

Fins a l’1 d’octubre, i després girarà per tot Catalunya, pots contemplar al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, l’exposició Obert per vacances”.

El comissari d’aquesta exposició és el vilassarenc Sergi Freixes, que ha estat entrevistat a “Parlant de tot” per en Jaume Cabot. Una mostra que repassa els orígens del turisme a casa nostra, lligat al termalisme i a l’excursionisme, fins al turisme de masses d’avui. Recull valent que ensenya aquelles facetes, aquelles imatges del turisme que, sovint i des de les institucions, sempre s’han volgut amagar, però que, remarca, han estat i són reals.

Sense oblidar-nos, és clar del que ha suposat el fenomen del turisme per a Catalunya en l’impacte econòmic, en el canvi en les infraestructures i paisatge, etc..

Freixes opina que no es pot negar que el turisme és un dels principals motors econòmics de Catalunya. En aquest sentit, recorda que la majoria d’exposicions que s’han fet fins ara, sobre el tema, tendeixen a ensenyar postals antigues boniques, oferir una imatge amable…

A ell, en canvi, l’interessa incidir en com ha evolucionat el turisme amb la finalitat de fer reflexionar als visitants. En la mostra s’han evitat els tecnicismes per fer-la més entenedora. En definitiva, posar un punt crític a l’hora de repassar com s’ha gestionat i es gestiona el turisme. Fer una repassada històrica al negoci del turisme en les diferents dècades, com ha anat evolucionant amb el pas dels anys i de les dècades i com es vivien les vacances. La mostra es fa ressò de fenòmens com la massificació turística.

Freixes subratlla que la mostra s’atura en el fenomen que va suposar l’arribada dels primers turistes internacionals, sobretot de la resta d’Europa.

El comissari vilassarenc evoca algunes de les imatges antigues que podrem veure al Museu d’Història de Catalunya. Anècdotes que fan reflexionar com una estampa de Cadaqués on es veia una dona vestida amb un vestit de festa i carregant en el seu cap gerres d’aigua.

“Obert per Vacances” és, en certa manera, producte del confinament. Freixes va tenir molt temps per investigar i capbussar-se en la documentació que trobava. El punt de partida, un cartell de 1934 de l’Oficina de Turisme de Catalunya en la que apareix una oreneta (símbol, aleshores, dels viatgers) amb un martell al bec, simulant la simbologia soviètica de la falç i el martell.

A partir d’aquí, de cara a la feina. Tant el comissari com el Museu no volien que l’exposició se centrés, només, en Barcelona. Així, podrem veure un petit audiovisual amb Arenys de Mar com a protagonista. I és mostra una pel·lícula que es va rescatar de la Filmoteca, “Un dia d’estiu”, en què es veía la massificació turística i la venda d’objectes com barrets mexicans, figureres de flamencs, de bous..

Després de tanta feina, Freixes reflexiona i creu que la corba del turisme està arribant al seu punt màxim amb la massificació. De fet, els propis turistes es queixen que hi ha massa turistes. Segons ell, cal començar a endreçar i regular, en tots els sentits, sense por.

Freixes ha dissenyat altres exposicions, sempre amb el turisme com a eix però des de mirades que ens poden sobtar. Mostres que estan girant per Catalunya. Per exemple: una sobre la manera d’adoctrinar nens i nenes durant la Guerra Civil a través dels contes, una altra sobre la gastronomia en temps de guerra (on hi trobarem la recepta de la truita de patates sense ous ni patates) i, finalment, un recull titulat “Quan la gana esperona l’enginy”, que retrata els menús en temps de racionament.

Fins a l’1 d’octubre, “Obert per Vacances” al Museu d’Història de Catalunya, a la plaça Pau Vila, 3 de Barcelona. Ben a prop del port de la capital catalana.