Obert fins a aquest dimecres el micromecenatge de “Nocturnas”, el curt sobre la Barcelona queer i underground

A Vilassar Ràdio, ens posem el maquillatge, ens pugem sobre uns tacons d’escàndol i anem a parlar de “Nocturnas”. Es tracta d’un curtmetratge que tres estudiants del darrer curs de Comunicació Audiovisual -Pau Canivell, Maria Sánchez i Rubén García- estan preparant com a treball de fi de carrera. Volen retratar la realitat de la Barcelona underground, de la Barcelona queer, de la Barcelona nocturna. Ens ho han vingut a explicar a la ràdio. Necessiten mil euros per començar a rodar a principis d’abril i, de fet, han obert un Verkami per intentar aconseguir-los S’hi pot participar fins a aquest dimecres 6 d’abril.

La Maria de Canet, en Rubén de Cornellà, i en Pau de Badalona estan immersos en aquest projecte de docudrama. Volen filmar i explicar un món nocturn, de festa, sovint desconegut (o estereotipat) per la gran majoria de la població.

“Va ser un projecte que va sortir bastant de la nostra devoció el món nocturn queer i underground,” ens diu en Pau. Han sortit molt de festa i han conegut a gent molt interessant que els interessava retratar. “Podem donar un punt de vista concret i per això va sortir la idea de fer aquest guió i després començar a fer el càsting amb les actrius i els assajos.”

Nit, festa, underground i queer (pronunciat com a cuir)… però què és el (queer) cuir? No, no són pells d’animals adobades. Queer és una denominació global per a totes les identitats dins del col·lectiu LGTBI+. En els seus inicis era un terme despectiu per a la gent d’aquest col·lectiu, ja que queer significa “estrany” en anglès, però s’ha anat reapropiant per aquesta comunitat durant els últims anys.

Per als nostres joves cineastes queer són: “Moltes artistes que fan art a través de jugar amb l’entitat de gènere: com per exemple drag queens, que tindran molta presència en el nostre projecte. I d’altres expressions artístiques que se’n van més enllà de la normativitat que tant predomina avui dia en la cultura.”

Les tres, la Maria, en Rubén i en Pau, viuen la nit. Han fet molt treball de camp, però també, al darrere, hi ha: “Moltes, moltes, moltes hores dedicades al guió, a la idea, als càstings a temes de producció…” Molt treball de seure a taula.

Inspirats en la realitat d’un ambient molt ric. Es toquen, conflueixen un munt d’arestes. La protagonista del curt és una dona en una edat de crisis i reinvenció, que se sent ofegada en el seu món actual. Tres drag queens que es trobarà durant una nit a Barcelona li salvaran d’aquesta crisi i li canviaran la vida. S’exploren moltes temàtiques en aquest curt, no només la identitat o l’status quo, sinó també el concepte de família més enllà de la família biològica.

El rodatge de “Nocturnas” es farà en localitzacions reals, per tal de ser tan fidels com sigui possible a la realitat que volen gravar. Entre els i les artistes hi ha persones reals que, la gran majoria, s’interpretaran elles mateixes. En el fons, “Nocturnas”, el treball de final de carrera de la Maria, d’en Rubén i d’en Pau, és donar veu a aquest món perquè expliqui la seva història.

Ja fa temps que s’han posat fil a l’agulla. Han encetat una campanya de micromecenatge que acaba dimecres 6 d’abril. Un Verkami, vaja, on es poden fer contribucions amb les quantitats que més s’adeqüin a cada persona.

Un cop s’hagin fet les aportacions, i segons la quantitat econòmica, les persones que hagin col·laborat aniran sumant recompenses que van des de marxandatge personalitzat, entrades, guions signats, productes de maquillatge, el making off de “Nocturnas” o un taller de Drag Queen.

Esperem que ho aconsegueixin, ja que, si no, el seu treball de fi de carrera quedarà coix. Molt coix. Només amb el guió.

Pots entrar a Verkami Nocturnas per a més informació