Mundial: adeu a un dels restaurants més emblemàtics de Mataró

Després de més de cent anys de recorregut, Mataró perd el Restaurant Mundial (ubicat al Camí Ral, 548), un dels més històrics de la ciutat. Des d’aquesta casa hem pogut parlar amb Antonio Zamora, qui ha estat juntament amb el seu germà Manolo, propietari del Mundial durant aquests últims 34 anys.

Fem una mica d’història?

Obert des de l’any 1923, el que fins ara hem conegut com a Restaurant Mundial, era conegut com a Can Morante i era a la vegada, un restaurant i una fonda que acollia comerciants i viatjants que es quedaven a passar-hi la nit quan visitaven la ciutat per motius laborals.

Passats uns anys, Can Morante va abandonar la seva activitat hostalera i l’any 1989 els germans Zamora van decidir fer-se càrrec del negoci tot reformant el local i convertint-lo en l’emblemàtic Restaurant Mundial.

Des de llavors, i fins fa ben poc, el Mundial ha anat omplint de vida Mataró, tot acollint celebracions i oferint una cuina mediterrània especialitzada en carns a la pedra, peixos, mariscos, i arrossos.

Ara, i després d’un segle donant menjar a tots els mataronins i gent dels pobles del voltant, el Restaurant Mundial, un dels més històrics de la capital maresmenca, tanca les portes, enduent-se amb ell milers d’històries i moments.

A més, el tancament del Mundial s’afegeix al d’altres establiments populars a la ciutat en els darrers mesos com el Bar Nou, la Nova Rosaleda o Casa Fermín.

Antonio Zamora, exdirigent del Mundial, explica que això es deu a la falta de relleu generacional. Segons Zamora, les noves generacions no els segueixen i aquests restaurants o els porta la família o no són viables.

A més, segons ens explica l’antic dirigent del Mundial, costa trobar personal i mantenir un restaurant clàssic avui en dia sense readaptar-se a les noves tendències és molt complicat, ja que cada vegada hi ha més gent que opta per menjar en restaurants de menjar menys elaborat i de pressupost més baix.

Entrem en el camp més personal.

Trenta-quatre anys al capdavant del Mundial, que Antonio Zamora recorda amb molta tendresa. S’emociona en recordar el naixement de la seva filla i esmenta tota la gent famosa a qui ha donat menjar, com ara l’expresident Jordi Pujol, la cantant Rocío Jurado i Julio Iglesias entre d’altres.

Tanmateix, el Mundial ha pogut viure molts moments històrics de la ciutat. Zamora recorda quan es van construir els nous jutjats de la ciutat just al costat del seu restaurant. A més també recorda l’obertura de la discoteca factoria de la ciutat i el tancament del mític Cinema Iluro.

“Més que un restaurant”, aquest sempre ha estat lema del Mundial. Zamora s’emociona al recordar a tota la gent que els ha acompanyat durant tant temps i els desitja molta salut.

A més, reconeix que cap dels dos germans hauria imaginat mai estar tants anys al capdavant del restaurant.

I ara què? Antonio Zamora ens explica que ara es dedica a tallar pernil en diferents esdeveniments i a fer feines esporàdiques, que és com més gaudeix. Així doncs, a partir d’ara allà on abans podíem trobar el mític Restaurant Mundial, trobarem al grup Champanillo, especialitzat en hamburgueses i menjar ràpid, que compta ja amb sis restaurants en diferents punts de Barcelona