Mossos d’Esquadra ens parlen de mètodes de pagament segur

Bizum, Google Pay, Apple Pay… cada dia estan més normalitzats en el nostre vocabulari, però són segurs? Què hem de tenir en compte a l’hora d’utilitzar-los? estem atents a tots els paràmetres de seguretat? creiem en el “a mi no em passarà”?

La secció dedicada a seguretat, del magazín matinal Parlant de tot, que compta amb la participació de l’Àrea Bàsica Policial de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, ha centrat la seva atenció a oferir consells per a fer compres segures per Internet, evitar fraus i estafes i per a recordar quins mètodes de pagament hi ha i com fer-los servir.Han tractat sobre aquesta qüestió el caporal Joan Vila i l’agent Dani.

Han explicat que el primer que hem de fer és comprovar si la pàgina web en la qual volem efectuar compres és segura o fraudulenta. Hem de comprovar si l’adreça de la pàgina comença amb les lletres https, on la “s” indica lloc segur, i si en l’adreça es mostra el dibuix d’un cadenat. Si és així, la pàgina és del tot segura.

Si veiem que el preu del producte en una pàgina web és molt baix en relació al preu del mercat o si trobem moltes faltes d’ortografia o de concordança en verbs de les frases, molta atenció perquè segurament ens trobarem davant d’una pàgina fraudulenta, feta a l’estranger i traduïda, de mala manera, amb Google. No és recomanable comprar en aquestes pàgines, ja que segurament acabarem essent estafats.

Per saber si una pàgina web és fiable o no, podem també fixar-nos en les ressenyes que sobre aquesta pàgina hi ha a Internet, i si hi figura el nom, l’adreça i telèfon de l’empresa. Algunes empreses tenen segell de qualitat i el fan constar al web. També és important que veiem si la pàgina admet la possibilitat de retornar els articles comprats.

Des de Mossos ens recomanen no clicar enllaços que rebem per SMS, correus electrònics o per altres vies. Si els rebem, respirem, molta calma!, i davant del dubte, ho borrem.

El caporal Joan ha desglossat els diferents mètodes de pagament dels que disposem per pagar online: a través de targeta de crèdit, posant el seu número en la pàgina web on volem efectuar compres; sempre recomanable fer-ho a través d’una intermediaria (tipus Paypal, Amazon Pay) on prèviament ens hem de donar d’alta com a usuaris i hem de vincular la nostra targeta de crèdit). Amb aquests sistemes el venedor no coneixerà les nostres dades bancàries, ja que Paypal o Amazon pay o Apple Pay les encriptarà en l’operació de compra-venda ; amb Bizum (havent prèviament vinculat el nostre telèfon mòbil a una targeta bancària) i amb telèfon mòbil amb la tecnologia NFC, amb el pagament sense contacte, “contactless”. Per utilitzar aquest últim sistema, hem d’haver vinculat abans el nostre compte de Google o Apple a una targeta bancària.

Pel que fa al pagament amb telèfon mòbil amb la tecnologia NFC a través de Google Pay o Appel Pay, s’està utilitzant en diferents botigues físiques, que permeten, d’aquesta manera, als clients pagar així i així s’estalvien els clients de dur a sobre diners en metàl·lic o la targeta de crèdit

Si som víctimes d’una estafa, hem de recopilar tota la informació necessària (emails, captures de pantalla….) i denunciar en una comissaria dels Mossos d’Esquadra.