Montse Vinyals (Natur Center) ens parla de l’avantprojecte de Llei de Benestar Animal

Podré seguir tenint el gos a casa? Què faig amb el periquito que tinc a la gàbia? El govern espanyol està redactant un avantprojecte de Llei de Benestar Animal que ha generat molt dubtes entre tots i totes, especialment pels titulars cridaners, i no sempre encertats, que han aparegut en alguns Mitjans de comunicació. Per treure’n l’entrellat, l’espai “Parlant de tot” ha entrevistat Montse Vinyals, gerent del Naturcenter, ubicat a Cabrera de Mar. Cert és que l’avantprojecte s’encamina a dissenyar un marc comú, a nivell estatal, que protegirà els animals i posar punt  final a la crueltat amb els animals.

Montse Vinyals ha vingut a Vilassar Ràdio per aclarir alguns conceptes sobre la futura llei, conceptes que han creat i creen dubtes en les persones que tenen animals domèstics a casa.

Als micròfons del nostre magazín matinal, Vinyals ha aclarit que l’avantprojecte ha generat malestar en el sector, d’entrada, perquè no s’ha comptat amb la veu de les persones que, directament, estan vinculades a l’entorn dels animals. És per això, matisa, que ara se’ls està escoltant: s’està redactant de nou l’avantprojecte d’una Llei que, a hores d’ara, no té data d’aprovació.

D’entrada, missatge de calma. Vinyals assegura que si algú té un animal a casa seva, el podrà seguir tenint.

Ha subratllat que és un avantprojecte, que té moltes al·legacions, que s’hauran de resoldre. Després d’aquest pas, la llei es portarà a aprovació al Congrés dels Diputats.

Sí que és cert que hi ha animals que no es podran vendre. Per exemple, gossos i gats. S’hauran d’anar a comprar als criadors. Però, és clar, nova polèmica. Ja servida d’entrada. Vinyals ha recordat que hi ha pocs criadors oficials de gats,  gossos i conills i que la gran majoria procedeixen de persones particulars i criadors amateurs, que tenen la criança com a hobby però que no es dediquen professionalment a aquesta tasca.

Ha  explicat que, en els darrers temps, sí que s’ha notat que hi ha hagut una frenada general, per part de la clientela, a l’hora de comprar animals tipus serps o iguanes. Hem de pensar que els animals domèstics els podrem seguir tenint.

Des del Naturcenter, l’únic aspecte de la llei que els afectaria, directament, seria la de vendre gossos i gats. Tampoc els suposarà un gran problema perquè fa temps que han orientat el negoci al benestar animal: accessoris, complements, assessorament als propietaris d’animals.

El Naturcenter també va col·laborar, en la darrera edició del programa “30 minuts”  de TV3, sobretot per subratllar la importància de la companyia que fan. I no només a les persones grans. Tenir un animal de companyia canvia la vida a algunes persones, i les fa sentir millor. Per exemple, és el cas de les persones que tenen depressions.

L’avantprojecte de Llei endurirà sancions per al maltractament animal. Penes, fins i tot, de presó i multes quantioses.