Metges de Catalunya convoca fins divendres vaga de facultatius a l’atenció primària de l’ICS i l’ICS considera que no és oportuna des de cap punt de vista

Des de dimarts 13 al divendres 16 d’octubre el sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius d’atenció primària.El sindicat explica que ha convocat aquesta vaga  per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial, causat per la desídia dels seus gestors”.

El sindicat explica que ha convocat aquesta vaga  per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial, causat per la desídia dels seus gestors”.
 
Metges de Catalunya ha manifestat que ha acordat reprendre les mobilitzacions que ja va dur a terme a finals de 2018, perquè, malgrat els esforços i els requeriments constants que ha fet a l’Institut Català de la Salut per resoldre la “situació límit” de l’atenció primària, “el procés de destrucció massiva de l’assistència i de les condicions laborals de la plantilla no s’ha aturat, sinó que ha anat a més”.

MC exigeix a l’ICS el compliment íntegre de l’acord de sortida de vaga de 2108 que encara no s’ha desplegat en la seva totalitat i l’increment de la plantilla mèdica per poder donar resposta a les necessitats assistencials generades per la pandèmia de la COVID-19. A més, reclama la millora de les retribucions per tal de retenir i captar el talent mèdic, i, alhora, recuperar com a mínim el 30% del poder adquisitiu perdut pels professionals durant les retallades sanitàries, entre altres reivindicacions.

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha contestat amb un comunicat en què considera que aquesta convocatòria no és oportuna des de cap punt de vista i al·lega que s’han complert els acords amb què es va sortir de l’anterior vaga del 2018, amb la incorporació de més de 300 professionals a jornada completa. L’Institut Català de la Salut considera “inassumibles” les demandes de Metges de Catalunya i ha afegit que en els últims mesos, arran de la pandèmia de coronavirus, als centres de primària hi ha hagut un augment del 4,58% de plantilla equivalent a jornada completa, comparant aquest agost amb el de l’any passat

Una de les queixes del sector és que en els últims anys s’han perdut 1.000 facultatius per les retallades. En relació a això, l’ICS assegura que a les converses amb el sindicat va quedar clara la dificultat de trobar 250 metges de família al mercat laboral actual i que es va treballar conjuntament en l’estratègia d’ampliació de contingents assignats per assolir els objectius assistencials

Per a l’ICS, els termes acordats al novembre del 2018, s’havien de treballar durant dos anys, temps que encara no ha prescrit, Un acord que, recorda l’ICS,  era satisfactori “per a totes les parts” i que també va propiciar l’aprovació d’un decret llei per recuperar el 100 % del complement per objectius, un augment salarial dels metges i infermers de l’atenció continuada de l’atenció primària (ACUT) i de l’ASSIR.

Metges de Catalunya ha convocat a la vaga als MIR, metges en formació, els dies 19, 20, 21, 22 i 23 d’octubre.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims. Així, les urgències d’atenció primària funcionaran al 100% durant els quatre dies de vaga, mentre que la plantilla ordinària de facultatius del primer nivell assistencial serà del 25% dimarts i dimecres  del 33% dijous i divendres, per a totes les especialitats.

Metges de Catalunya ha sol·licitat una reunió urgent amb tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya per tractar els problemes de l’atenció primària