Meteomar alerta de l’arribada al Maresme d’un fort temporal de vent, mar i pluja
El Servei de meteorologia del Consell Comarcal, Meteomar, ha alertat de l’arribada al Maresme d’un fort temporal que començarà amb forts vents i onatges i avançarà amb pluges intenses. Aquest episodi, que comença diumenge 19 de gener, continuarà dilluns 20 i dimarts 21 arribarà al punt més intens.
La previsió meteorològica, segons Meteomar, és preocupant. Meteomar ha activat alertes al Maresme per episodis de forts vents i temporal marítim. Els mapes també apunten a episodis de pluges abundants de cara a dimarts.
En un primer moment, el protagonista serà el vent de component nord-est que diumenge al migdia pot superar els 70 km/h en diferents municipis de la comarca. El punt àlgid, però, es preveu per la nit de dilluns a dimarts quan les ratxes poden arribar a superar els 100 km/h.
Els vents estaran acompanyats d’un fort onatge que anirà creixent amb onades que superaran els 3 metres de cara a la tarda de diumenge i poden arribar als 5 o 6 metres dimarts.
Meteomar ja ha activat alertes per la previsió d’aquests dos episodis i es recomana molta prudència.
Meteomar apunta que està fent un seguiment pormenotizat de l’evoluciò dels mapes. Ara per ara, indiquen precipitacions extremadaments abundants de cara a dimarts. Afectaran pincipalment al nord de la comarca on es poden arribar a inundacions per acumulació d’aigua i problemes a la conca de la Tordera
CONSELLS GENERALS DAVANT DE VENTADES:
A CASA
Tanca i assegura portes, finestres i tendals. Abaixa completament les persianes i, si són de cordó, subjecta-les bé.
Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
A L’EXTERIOR
Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d’espigons, esculleres i passejos marítims.
SI HEU DE CONDUIR:
Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
SI FEU UNA ACTIVITAT DE LLEURE:
En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l’augment consegüent del perill d’allaus.
CONSELLS GENERALS DAVANT D’AIGUATS I INUNDACIONS:
ABANS QUE ARRIBI EL PERÍODE DE PLUGES :
Comproveu on es troben localitzats l’interruptor general del corrent elèctric i les claus de pas de l’aigua i del gas de casa vostra.
Preveniu el deteriorament de la teulada i les terrasses per evitar filtracions que puguin afectar l’estructura de l’edifici.
Reviseu periòdicament la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis.
En soterranis i locals amb possibilitats d’inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d’eines per treure l’aigua (bombes d’aigua, etc.).
Tingueu elements d’utilitat a mà, com ara: un transistor, una llanterna, els medicaments indispensables, roba d’abric, roba de protecció (impermeables, botes d’aigua, etc.) i la documentació personal.
Al cotxe, també és recomanable portar una llanterna, roba d’abric i roba de protecció per a l’aigua, una farmaciola i mapes de carreteres.
No oblideu portar el telèfon mòbil carregat: us permetrà demanar ajut en el cas que patiu una emergència.
Consulteu les previsions meteorològiques, i si us heu de desplaçar, consulteu l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:
Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
Servei Català de Trànsit
Portal de la mobilitat
012 Atenció Ciutadana
En situació d’emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, Twitter, etc.).
Recordeu, si necessiteu ajut durant l’emergència, truqueu al 112.
A CASA:
Si us sorprenen precipitacions importants quan sou dins de casa:
No baixeu a les zones inundables de casa vostra com poden ser el soterrani, el garatge, etc. Quedeu-vos a les zones altes.
No deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar.
Tanqueu portes i finestres i obtureu totes les escletxes possibles.
Poseu els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.
Si se us està inundant la casa, desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat.
Si a l’edifici on us trobeu, no hi esteu segurs, sortiu-ne, tanqueu la porta i dirigiu-vos a punts alts de la zona.
Si heu de marxar de casa:
Tanqueu les claus de pas de l’aigua i del gas i l’interruptor general de l’electricitat.
Assegureu i tanqueu les portes i les finestres.
Agafeu un bastó, una llanterna, roba impermeable i calçat adequat, i emporteu-vos la documentació personal, els diners i els medicaments imprescindibles.
No camineu per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajudeu-vos del bastó per determinar l’alçada de l’aigua o detectar zones perilloses. Seguiu les instruccions dels equips de socors.
Quan torneu a casa un cop passat el perill:
Feu una inspecció prèvia i no hi accediu si hi ha perill d’ensorrament.
Si l’aigua no té garanties de potabilitat, bulliu-la o beveu aigua embotellada.
Reviseu l’estat dels aliments abans de consumir-los.
Retireu ràpidament els animals morts.
A L’EXTERIOR:
Si us sorprenen precipitacions importants a l’exterior:
En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d’un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres.
A la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
Quan circuleu amb el vostre vehicle:
Circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat.
Si teniu problemes de visibilitat, atureu el vehicle i senyalitzeu la vostra posició.
Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.
No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat.
Si heu de travessar un bassal gran d’aigua avanceu molt a poc a poc amb una velocitat curta per evitar que l’aigua esquitxi el motor i es pari. Després d’haver passat comproveu diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.
Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen.
Vigileu els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos, i en general, tots els objectes caiguts (branques d’arbres, etc.).
Cal que abandoneu el vehicle i us dirigiu a zones altes quan:
– El vostre vehicle quedi immobilitzat per l’aigua
– Observeu que el nivell de l’aigua puja massa a la calçada
– Observeu que l’aigua arriba a l’eix del vostre vehicle
– Si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament.
A LA COSTA:
A la costa es poden produir inundacions pel mal estat de la mar i grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perill, sigueu prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.
Si hi ha onades fortes no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat.
No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.
Si caieu a l’aigua, nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, a l’espera de socors.