Més visites i menys vacunes al CAP per la grip

En plena epidèmia de grip, les autoritats sanitàries decreten aquest estat quan s’arriba als 248 casos per cada 100.000 habitants, hem volgut visitar el CAP de Vilassar de Mar per copsar com s’està vivint la situació. No parlen de col·lapse, tot i que reconeixen que s’ha notat un significatiu augment de visites que es controlen gràcies al pla de contingència expressament dissenyat per a l’ocasió. Sorprenentment, anuncien que enguany s’ha vacunat menys gent que en altres edicions i recorden la importància de la prevenció.

Sempre és important vacunar-se. Enguany, però, a Vilassar de Mar s’ha vacunat força menys gent que en edicions anteriors. L’Alba Sanvicente, adjunta a la direcció d’infermeria del CAP de Vilassar de Mar, recorda la importància de vacunar-se quan toca. Ara, la campanya ja s’ha tancat i no tindria sentit vacunar-se en plena fase d’epidèmia.

Des del CAP de Vilassar de Mar apunten que un dels motius de la baixa incidència en la vacunació podrien ser els anys de bonança en les cepes de Grip que hem tingut. La d’aquest hivern, però, és més dura. Febres molt altes, quadre de malestar general i temps de recuperació més llarg del que és habitual.

Alba SanVicente no parla de situació de col·lapse al CAP de Vilassar de Mar. Sí que assenyala un significatiu augment de visites relacionades amb afectacions a les vies respiratòries. Situació controlada, diu, pel pla de contingència expressament previst per a l’ocasió. Les visites han augmentat un 70%.

Aquest dilluns van començar escoles i guarderies. Moments àlgids de contagi. De moment, des del CAP no han notat un repunt de visites relacionades amb la població infantil que sí que van tenir, diuen, abans de Nadal. Com sempre, els consells per evitar contagis s’han de tenir ben presents: rentar-se bé les mans, protegir-se la boca quan s’estossega i fer servir mocadors de paper.

I és que, com sempre, més val prevenir que curar.