Més d’un centenar de persones va assistir dissabte al concert en homenatge a Juli Garreta
Amics de la Sardana i la Cobla Sabadell, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, van presentar per quart any consecutiu i per finalitzar la temporada sardanista, un concert temàtic a l’Ateneu Vilassanès dissabte passat 22 d’octubre. Hi va assistir més d’un centenar de persones.
El concert estava dedicat enguany a la música de Juli Garreta (Sant Feliu de Guíxols 1875-1925), un dels compositors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX.
La cobla Sabadell, sota la direcció de Bernat Castillejo, va presentar un concert estructurat en dues parts. A la primera part, sis sardanes, sis petites joies en les quals un Garreta de poc més de vint anys ens atrapa amb una sonoritat extraordinària i amb un gran domini de la instrumentació per a cobla. La redescoberta d’aquestes sardanes —moltes d’elles inèdites i molt poc interpretades al llarg del segle XX— ha estat possible gràcies a l’edició de l’obra completa del compositor que, des de l’any 2007, impulsen la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. El director de la cobla, Bernat Castillejo i la musicòloga Anna Costal han treballat en la publicació de les seixanta-dues sardanes de l’autor que posen a disposició de les cobles i les entitats sardanistes una música de qualitat que mereix ser programada en concerts. La presentació del concert va estar a càrrec de la mateixa Anna Costal, que donà interessants explicacions de les músiques i el seu context social i històric.
A la segona part del concert la cobla delectà l’audiència amb un repertori de balls vuitcentistes. La musicòloga explicà que al llarg del segle XIX, els valsos, els schottisch, les polques, les masurques i les americanes van fer ballar arreu d’Europa una societat que deixava enrere l’Antic Règim i s’encaminava, no sense batzegades i dificultats, cap al món contemporani. Els compositors empordanesos, des de l’època de Pep Ventura i fins ben entrat el segle XX, van escriure aquests ballables en la formació instrumental que els era més propera, la cobla, i van deixar-nos un retrat sonor magnífic de la societat que els ballava.
El músic, compositor i director Jordi Leon, autor d’alguns dels arranjaments de les peces interpretades, també assistí a l’acte, que finalitzà amb un refrigeri i lliurament de CDs commemoratius.