Més de 18.000 nous documents a l’Arxiu fruit de les donacions de les famílies Cañellas i la família Bas

L’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar ha rebut dues donacions del fons de les famílies Cañellas Ytchart i Cañellas Casterà i del fons de la família Bas Pascual que sumen un total de 18.825 documents.

Pel que fa a les famílies Cañellas Ytchart i Cañellas Casterà es tracta d’un conjunt de 5.482 documents amb rebuts, tributs, assegurances, factures, albarans i altres documents de l’any 1927 fins al 1975. En els documents es poden veure els proveïdors que tenia la família, sobretot a Vilassar de Mar, els tributs que pagava la família a l’Ajuntament, i els canvis que hi va haver en aquests anys a les botigues i tallers tant dels seus propietaris com successions generacionals o canvis de titular així com canvis en els carrers, on a tall d’exemple es mostra que a l’època republicana el Camí Ral es deia carrer 14 d’abril.

Lluis Cañelles, en representació de la família Cañellas ha explicat a Vilassar Ràdio que “entre els documents curiosos de la donació, hi ha una multa del carreter de l’empresa dels meus pares, que venia de descarregar del Born, i quan va ser al cantó de Badalona, es va adormir, el va aturar la guàrdia civil, i li van posar una multa de deu pessetes per anar dormit en el carro, amb el cavall, era a l’any 1940”.

Pel que fa a la donació de la família Bas Pascual es correspon a un total de 13.343 documents dels fons del vilassarenc Damià Bas Macià. Es tracta d’un fons molt variat: fotografies i negatius, diapositives, daguerreotips, testaments i vendes, llibres, programes de Festa Major i de les festes del Barato, revistes, documentació relativa a personatges com Lluís Guardiola o Carme Rovira, així com documentació de la parròquia, l’Ateneu, l’Escola Nàutica, o cartells de cinema i teatre, entre d’altres.

Paquita de Bas va explicar a Vilassar Ràdio que  “hem donat moltíssima documentació, que estava en 20 caixes, no hem llençat res, ja que pensem que tot té la seva importància”.

La donació es va formalitzar el passat dilluns 28 de maig a la tarda a l’Ajuntament i van signar-la els representants de les respectives famílies, i per part de l’Ajuntament, l’alcalde, Damià del Clot, i la regidora de Cultura, Esther López. Cal recordar que totes les donacions a l’Arxiu passen a ser documents d’accés públic. Les consultes es poden realitzar de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, prèvia concertació per telèfon (937502957) o per correu electrònic: arxiumunicipal@vilassardemar.cat.