Mataró estrena un nou Hospital de Dia Oncohematològic

Des del 29 de maig l’Hospital de Dia Oncohematològic de l’Hospital de Mataró funciona en unes instal·lacions noves situades en la planta baixa del centre, el que millora la seva accessibilitat. Compta amb 18 butaques i 4 boxs individuals per a l’administració de la quimioteràpia, els tractaments hematològics i d’altres, en un espai de 600m2. A més, està dotat de 4 consultes mèdiques, una sala d’espera pròpia, una sala d’investigació clínica i altres espais de treball (control d’infermeria, sala de descans, magatzem…).

Aquest espai proporciona als pacients amb càncer i als seus familiars un ambient més privat, confortable i tranquil que l’anterior hospital de dia. Així, els pacients no estan en espais compartits, sinó en àrees individuals que tenen lloc per a un acompanyant, una televisió individual, fil musical i prestatges per deixar els objectes personals. A més, disposa de llum natural i noves butaques per als tractaments són més ergonòmiques.

El disseny d’aquest nou espai ha comptat amb la col·laboració dels mateixos pacients i els seus acompanyants, ja que abans de l’inici de les obres es va passar una enquesta a les persones usuàries perquè valoressin els elements de l’entorn que, en la seva opinió, eren més importants. El silenci, la privacitat, la comoditat de les butaques, la llum natural i disposar d’un espai adequat per a l’acompanyant estaven entre els elements més valorats, i el projecte inicial es va adaptar per poder millorar aquests aspectes. Així, la majoria de les seves aportacions s’han fet realitat i la seva experiència i consells han servit per humanitzar i donar més calidesa als espais nous, dos dels principals objectius que es buscaven juntament amb la millora de la qualitat del servei

L’Hospital de Dia atén a persones amb càncer que s’han de fer proves o tractaments complexos, però que no necessiten estar ingressats. L’any passat s’hi van administrar més de 5.000 quimioteràpies, a part d’altres tractaments ambulatoris com ferroteràpia, concentrats d’hematies, immunoglobulines, antibiòtics endovenosos, etc. L’atenció personalitzada per part d’equip multidisciplinari i no apartar a la persona del seu entorn familiar, social i laboral mentre dura el tractament, suposen grans beneficis i comporten una millora de la qualitat de vida dels pacients.