En Francesc no tornarà a caminar. Vilassarenc, enginyer tèxtil i pare de dues criatures petites, va rebre, el passat diumenge 29 de gener, quan anava en bicicleta, el tret d’un caçador que feia una batuda de senglars al terme municipal d’Argentona, en una zona boscosa entre Òrrius i Cabrils.

Ara, la família, liderada pel seu sogre, en Josep Lluis Morgado, promou una campanya per reclamar un bosc segur per a tots i totes. La cita serà aquest diumenge, a partir de les 11 del matí: una marxa reivindicativa des del Nou Parc Central de Mataró fins a l’Ajuntament de la capital de la nostra comarca. L’objectiu és que canviï la llei actual.

A en Francesc li va canviar la vida aquell maleït 29 de gener de 2022. Una batuda que, segons el seu sogre, Josep Lluís Morgado, que va ser entrevistat al “Parlant de tot no estava ben senyalitzada. Ha explicat que en Francesc va anar a fer esport i va rebre un tret de la batuda que estava fent. Hi havia només tres rètols en una superfície molt gran. Ha subratllat que si hagués estat ben senyalitzada la zona, en Francesc no hi hauria entrat. La bala, segons Mossos, no va rebotar enlloc, com s’havia especulat inicialment. Tret directe i a curta distància.

Morgado ha explicat que el seu gendre és una persona molt forta i que encara està a l’hospital de la Vall d’Hebron i que més tard haurà de fer rehabilitació al centre de neurorehabilitació Guttmman.Ha subratllat que l’impacte de la bala va ser bestial. A l’hospital no el van poder ni cosir a primera instància.I, ara, la seva família; liderada per en Josep Lluís Morgado, arrenca aquesta campanya, que va sorgir del mateix ciclista, que va manifestar que això que li havia passat a ell no pot tornar a ocórrer mai més.

Ja s’han començat a moure. Reunions amb diputats, amb representants d’Unió de Pagesos… Són conscients que hi ha el problema del senglar que malmet collites, que provoca accidents de trànsit… Ells no volen, diu Morgado, entrar en si s’ha de caçar o no. El que tenen clar és que aquesta activitat no es pot fer com es fa ara per ara.La Llei de caça és de 1970, per tant, l’ús lúdic del bosc ha canviat diametralment en relació a 51 anys enrere. Per tant, demanen que les caceres no es facin ni els caps de setmana ni els dies de festes escolars, que es faci control d’alcoholèmia als caçadors, que es porti un registre d’accidents i que les zones on es facin batudes siguin tancades i precintades totalment mentre es realitza aquesta activitat

I és que, dels 33.000 caçadors que hi ha censats a Catalunya, més de la meitat tenen més de 65 anys i pot caçar en dies laborables.

Així doncs, aquest diumenge al Nou Parc Central de Mataró, marxa per reclamar un bosc segur
.