Llorenç Vila, nou president de la Cooperativa Agrícola
Amb 105 anys d’història a les seves esquenes, la Cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar segueix amb bona salut. De fet, sang jove va entrar, aquest mes de juny, a la presidència del Sindicat, com ells anomenen a la casa vilassarenca de la Pagesia.
És en Llorenç Vila, que avui ha visitat el nostre magazín matinal “Parlant de Tot” amb Jaume Cabot, per explicar-nos quins són els reptes que té per endavant i com encara algunes necessitats de la pagesia com el Pla d’Usos Agrícola, la sequera o la pacificació de la N-II.
Després de 18 anys acompanyant a en Ramon Estrada al capdavant de la Cooperativa, va agafar el relleu, abans de l’estiu. Els Vila, família de pagesos i, des de sempre, vinculats també a aquesta entitat. Ara, com aquell qui diu acabat d’aterrar, està fent una diagnosi del que es troba sobre la taula. Celebra tenir un molt bon equip al seu costat: Xavier Gaixas, Miquel Bada, de Vilassar de Mar, Anna Corbalán. Hi ha hagut un canvi estatutari i poden ser socis persones que no viuen a Vilassar de Mar. S’han incorporat a l’equip Antoni Jordana del Masnou i Assumpta Noé de Mataró.
Vila ens explica que el Sindicat que ell presideix és la casa dels pagesos, és la seu de la pagesia al nostre poble, que ha fet que avui dia la nostra localitat segueixi essent un municipi de pagesia molt elevat.
Ha subratllat que la cooperativa vilassarenca és la més potent en serveis de la nostra comarca i que intenta sempre aconseguir el millor preu possible perquè l’associat pugui sortir beneficiat.
Un model que, és clar, amb els anys ha anat evolucionat. Vetllen, ha recordat, per donar el millor servei possible als pagesos
L’Agrícola, doncs, se centra en la fruita i la verdura. Per al nou president, obrir l’agrobotiga del Sindicat, que permet a acostar a tothom producte fresc i de proximitat, ha estat un pas important fet en els darrers anys. També han d’afrontar els nou reptes. La pagesia no només plora, com diu la dita, també riu i això, per a en Llorenç Vila, s’ha d’explicar.
Li hem preguntat, també, per les relacions que tenen amb el Mercat de Flor i la Planta Ornamental de Catalunya que, amb seu a Vilassar de Mar, és el centre de distribució més important del sud d’Europa. Per a ells hi ha molt bona relació. Afronten branques, vessants, diferents.
Un altre aspecte que, tard d’hora s’haurà d’abordar, és el Pla d’Usos Agrícoles de Vilassar de Mar. Vila recorda que la pagesia dels anys 80 -quan es va redactar tot i que s’han fet algunes modificacions- no és ni té les necessitats que hi ha ara. Necessiten, diu, sobretot, més espai.
També es miren la futura pacificació de la carretera N-II. És més que necessària per a tots i totes, admet el president de l’Agrícola, però demana que es pensi en el negoci de Vilassar de Mar. En la gran quantitat de camions que entren i surten tant del Mercat de Flor com de l’Agrícola. Una solució? El futur accés a la C-32
També li hem preguntat a Vila sobre la sequera. Reconeix que, a Vilassar de Mar, millor o pitjor i qui més qui menys, té aigua. Aigua, n’ hi ha, assegura. Ara bé, pateix perquè la sequera li pugui tancar el canal de venda si les persones compradores no poden regar ni sembrar.
Vila recorda que les cooperatives han estat, i són, la racó de ser de protegir el cor de la pagesia.