Llegim, amb la jurista del SIAD, la sentència condemnatòria a Dani Alves

Segurament, l’exfutbolista Dani Alves sortirà al carrer, amb els permisos corresponents, per Setmana Santa. Segurament la víctima de la violació no tornarà a ser mai més la mateixa. I, segurament, tots i totes, tenim la nostra opinió sobre els 4 anys i 6 mesos que la Justícia li ha imposat al brasiler. N’hem volgut parlar amb Jennifer Álvarez, jurista i advocada del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Vilassar de Mar, que ha analitzat extensament la sentència per al nostre espai “Crònica”.

D’entrada Jennifer Álvarez celebra la centralitat, la protecció i l’acompanyament que ha tingut, segons ella, la víctima en el procés i en la sentència. D’altra, es qüestiona, la pena imposada. Sentiments contraposats, per tant.

Álvarez celebra el reconeixement jurídic que ha tingut la víctima. Per l’altra, està entristida per la pena imposada.

Ha explicat que  s’hauria de revisar la part de la sentència que fa   referència a  la reparació del dany i els atenuants respecte als anys de presó.

Ha valorat positivament el fet que ha començat a aplicar-se el principi de centralitat de la víctima, que és un principi, ha recordat, que el dret europeu no contempla gaire. Ha subratllat que hi ha hagut un reconeixement jurídic important al relat de la víctima i ha valorat positivament que s’hagi reconegut que no va haver-hi consentiment per a la pràctica de relacions sexuals. 

I és que no hem d’oblidar, llei en mà, que una dona, encara que participi inicialment i per pròpia voluntat, sempre pot dir que no en qualsevol moment de la pràctica sexual.

Una sentència en la qual, potser, s’ha perdut l’oportunitat d’exemplificar en el cas d’un Dani Alves, que era un referent per a molts joves i, també, per a moltes marques comercials.

Álvarez ha remarcat que aquesta sentència marca un abans i un després.

Ha recordat el cas el brasiler Robinho. Robinho va fugir al seu país i la justícia italiana l’està buscant per un presumpte delicte semblant.

Si l’alcohol és un agreujant, per exemple, en delictes de trànsit, com pot ser que pugui ser considerat un atenuant en casos d’agressió sexual?

Álvarez ha lloat la feina feta pel personal de seguretat de la discoteca Sutton de Barcelona, que van atendre a la víctima. Ha recordat que s’han valorat les gravacions de les càmeres de seguretat de la discoteca.

Tal com estan les coses, sembla que Alves, amb la presó preventiva que acumula, amb bon comportament i amb un parell de cursos sobre Igualtat, podria ser al carrer, amb permisos, per Setmana Santa.

Álvarez ha dit que no es parla del terror sexual que viuen les dones, i ha recalcat que la víctima necessitarà molt de temps per recuperar-se

Hem volgut saber amb quina llei s’ha jutjat el brasiler. Sota la del “No és no”?  Resulta que se li han aplicat tres codis penals diferents: l’antic, el transitori, abans que no entrés en vigor la nova llei, i la llei d’ara.

No entén, la jurista del SIAD, perquè es tendeix a aplicar a l’agressor la forquilla més favorable i ha dit que li agradaria saber el perquè d’això i el perquè no s’apliquen penes més altes.

També, un dels aspectes que més polèmica va alçar, va ser la decisió de la víctima, segurament atemorida pels judicis mediàtics paral·lels,  de no voler cap mena d’indemnització, per  allò de què diran. Aquesta situació és molt greu, ja que la víctima té dret, ha recalcat Álvarez, a tenir una indemnització i ha recordat que  al Codi Civil estan determinades les indemnitzacions que es deriven d’haver comès  delictes       

Per acabar amb aquesta interessant valoració, li hem preguntat per la primera reacció que va tenir Jennifer Álvarez com a persona, no com a jurista i advocada. Es va alegrar que el condemnessin, però va quedar sorpresa quan va saber el període d’empresonament és només de 4 anys i 6 mesos.

La jurista ha recordat, finalment, que el SIAD és un servei creat per l’Ajuntament, que garanteix l’accés de totes les dones a la informació, l’orientació i l’assessorament en totes aquelles qüestions que puguin ser del seu interès, fent especial atenció a la detecció de la violència masclista i violència comunitària. Es tracta d’un espai atès per quatre professionals.

El SIAD està ubicat a l’Espai Galbany, al carrer Sant Roc, 2. El telèfon és el 93 754 03 39 i l’ email és siad@vilassardemar.cat