L’Hospital de Mataró amplia la capacitat de l’UCI

Ha entrat en funcionament la denominada UCI B, ubicada a la segona planta de l’Hospital de Mataró i que consta de 8 llits per a malalts crítics. S’amplia, per tant, la capacitat de l’hospital per atendre pacients amb insuficiència respiratòria o amb altres patologies, donant així la versatilitat necessària al nou dispositiu, que podrà acollir diversos processos crítics d’etiologia variable.

La nova UCI també permetrà treballar estratègies territorials que beneficiïn pacients crítics tractats inicialment a l’Hospital de Calella, amb qui l’Hospital de Mataró comparteix altres serveis com cirurgia vascular o digestiu

“Això permet donar una millor resposta a les necessitats dels diferents tipus de malalt crític que hi ha al nostre territori”, Josep Maria Ibáñez, director assistencial del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM).

L’ampliació de la Unitat de Cures Intensives respon a una de les lliçons de l’emergència sanitària causada per la Covid-19: disposar d’estructures polivalents i flexibles –i també més humanitzades– per fer front a l’increment sobtat d’ingressos, siguin per Covid o per altres malalties.

“La nova UCI suposa un canvi conceptual perquè incorpora el treball multidisciplinar dels metges intensivistes amb altres especialitats mèdiques, tant de l’Hospital de Mataró com de l’Hospital de Calella”, Juan Carlos Yébenes, cap de l’UCI de l’Hospital de Mataró.

Cal subratllar el rol de les UCI per tractar malalts crítics crònics de cardiologia o neurologia, a més dels que necessiten suport respiratori. Per a aquest tipus de pacient, que passa un període de temps llarg a l’UCI, és molt important disposar d’un entorn el més amigable possible i poder estar acompanyat dels seus familiars. A la nova UCI, tant els boxos com les àrees de treball disposen de llum natural, el que humanitza aquest espai i millora la ubicació dels ingressats. A més, l’acompanyament de familiars permet una millor col·laboració entre aquests i els sanitaris per donar el suport i acompanyament adequats al pacient.

A fi de prevenir els contagis, durant la Covid no estaven permeses les visites de familiars als malalts ingressats, i han estat els equips d’infermeria qui han donat suport i han acompanyat els pacients, amb la sobrecàrrega física i emocional que això comporta. Per aquest motiu, la cap d’àrea d’infermeria de l’UCI, Ivana Anglade, fa una crida a la responsabilitat individual i recorda en relació amb la segona onada de la Covid que “l’autèntica batalla de la Covid no es guanya als hospitals, sinó que es guanya al carrer, tot tallant la cadena de contagis: és la ciutadania qui té la força per aturar l’epidèmia”.

 L’UCI B compta amb vuit llits de cures intensives, control d’infermeria independent, zona de treball amb central de monitoratge, zona de descans per als professionals i zona d’emmagatzematge de materials. Cada llit, especial per a malalt crític, disposa de presses dobles d’oxigen, aire medicinal i buit, a més d’un nou monitoratge d’última generació, que també s’està implantant a l’UCI A, per poder aconseguir un seguiment i control de tots els pacients de forma simultània i versàtil des de qualsevol control. Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme, destaca que la nova UCI s’ha posat en marxa en tan sols dos mesos, “gràcies a l’esforç de molta gent i a l’enorme capacitat d’adaptació mostrada pel conjunt de professionals de l’àrea d’intensius, que a partir d’avui es desdobla en dos equips