L’historiador vilassarenc Alexis Serrano publica un article sobre la història del contraban a Vilassar de Mar al número 27 de la revista “Drassana”

El president del Centre d’Estudis Vilassarencs, l’historiador i arxiver Alexis Serrano Méndez, ha publicat en el darrer volum de “Drassana, Revista del Museu Marítim de Barcelona” un article monogràfic que versa sobre la història del contraban al Maresme partint concretament de les fonts referents a Vilassar de Mar. En aquesta investigació inèdita, apareguda el passat mes de gener, Serrano posa de manifest que des de finals del segle XVIII i durant tot el segle XIX les aigües de la costa de Vilassar de Mar van ser “un cau de contrabandistes” i que “molts vilassarencs, incloses les autoritats marítimes, policials i municipals eren connivents o almenys poc diligents en la persecució d’aquesta pràctica fraudulenta” i afegeix que  “en aquest comerç fraudulent rau la llavor del desvetllament econòmic industrial del segle XIX”. Segons Serrano, aquest treball “capgira historiogràficament la perspectiva que hom tenia dels vilassarencs del segle XIX i aporta noves dades que s’hauran de tenir en compte de cara a les properes investigacions”.


“Drassana, Revista del Museu Marítim de Barcelona” és una de les publicacions més prestigioses de temàtica marítima del món atès que és el vehicle de comunicació del Museu Marítim més important de tota Espanya. En aquest sentit, segons explica Serrano, la publicació d’un treball de 14 pàgines a dues columnes amb 41 notes al peu, imatges i bibliografia referents exclusivament a la història de Vilassar de Mar, “suposa un pas de gegant en la presència de la historia local als cercles acadèmics”. Alexis Serrano ha destacat que aquesta recerca no hagués estat possible sense el suport dels membres del Centre d’Estudis Vilassarencs.

Leave a Reply