L’historiador i arxiver vilassarenc Alexis Serrano, nou director de l’Arxiu Comarcal del Maresme

alexis.serrano.jpg.420x277L’Arxiu Comarcal del Maresme té nou director. L’historiador i arxiver vilassarenc Alexis Serrano ha pres el relleu de Rosa Almuzara després que aquesta es jubilés fa uns mesos. En aquesta nova etapa, Serrano vol donar a conèixer l’important fons documental que l’Arxiu custodia. Ho vol fer promovent la seva presència a internet i a les xarxes socials i, també, seguint una política de “portes obertes” que faciliti la visita a l’Arxiu dels col•lectius que estiguin interessats i, en especial, dels escolars de la comarca. El nou director de l’Arxiu Comarcal del Maresme considera que el futur de l’arxivística passa per posar la documentació a l’abast de tothom. En aquest sentit, ha avançat que una de les línies de treball anirà encaminada a donar a conèixer la riquesa del patrimoni documental de l’Arxiu. Ho farà facilitant les visites col•lectives a Can Palauet, en especial de grups escolars, i impulsant la presència on line, a través d’Arxius en línia de la Generalitat, de tanta documentació com sigui possible amb la seva corresponent descripció. D’aquesta manera, tothom podrà saber què s’hi conserva i poder-ho consultar des de qualsevol lloc del món i en qualsevol moment.


Paral.lelament, l’Arxiu Comarcal del Maresme mirarà d’enfortir els seus dos àmbits de treball: suport als ajuntaments i ens locals en l’aplicació de sistemes eficients de gestió documental analògica i electrònica; i salvament i captació de fons per tal de fer créixer el patrimoni documental de la comarca. En aquest sentit, Alexis Serrano ha avançat que properament ingressaran a l’Arxiu tres grans fons documentals que “ajudaran a recompondre el trencaclosques del passat de la nostra comarca”.
Alexis Serrano ha estat nomenat director de l’Arxiu Comarcal del Maresme després de superar un procés de selecció intern entre els arxivers de carrera de la Generalitat de Catalunya fent valer la seva formació i, sobretot, els seus coneixements dels fons documentals de l’ACM, de la història i el patrimoni de la comarca i per la seva implicació amb el teixit cultural del Maresme.
Alexis Serrano Méndez (1982) és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i Graduat Superior en Arxivística i Gestió de Documents per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha cursat també estudis a la Universitá degli Studi Roma Tre i a la Pontificia Università Gregoriana del Vaticà. Fins el seu nomenament com a director de l’Arxiu Comarcal del Maresme (setembre 2015) ha estat coordinador dels arxius judicials de Barcelona.
Serrano és també professor a la Facultat Antoni Gaudí i president del Centre d’estudis Vilassarencs. Dirigeix Singladures. Revista d’Història i Patrimoni Cultural i Ex Novo, revista d’Història i Humanitats; edita les Monografies del CEV i és membre del consell de redacció de la prestigiosa revista Analecta Sacra Tarraconensia. Coordina les “Aules d’Història Eclesiàstica de Catalunya” de la Biblioteca Balmes. Ha publicat comunicacions a congressos, conferències, capítols de llibre i articles de recerca a revistes especialitzades i de divulgació.
Són obres seves: Crònica d’un rectorat, 1916-1957 (2006); L’Abans, Vilassar de Mar. Recull gràfic, 1852-1965 (2007); 1001 curiositats del Maresme (2014); Mataró Barroc Història i art dels segles XVII i XVIII (2015) i Els resistents catalans (2015).

Leave a Reply