L’espai sobre seguretat del “Parlant de tot” centra la seva atenció en les violències sexuals

L’espai sobre seguretat del magazín matinal “Parlant de tot”, que compta amb la participació de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra, ha dedicat la seva última edició a les violències sexuals.

Han visitat els nostres estudis el caporal Joan i l’agent Eli, en representació de l’Oficina d’Atenció a la Comunitat.

El caporal Joan ha subratllat que les violències sexuals són delictes greus que atempten contra la llibertat de la persona, la seva intimitat, integritat i dignitat.

L’agent Eli ha recordat que les violències sexuals a Catalunya han augmentat la darrera dècada  un 65%.    

Han  desglossat la tipologia de les agressions sexuals: violació, tocaments….  

Han explicat que si no hi ha consentiment hi ha agressió sexual i que el consentiment ha de ser lliure, específic i reversible.

En les cas de les agressions sexuals, és necessari que la persona agredida presenti denúncia perquè els Mossos d’Esquadra i la justícia puguin actuar. En canvi, en el cas de violència de gènere, la Policia actua d’ofici, és a dir, la llei li permet actuar encara que no hi hagi denúncia.

En l’espai s’ha analitzat el cas Rubiales i s’ha explicat que està molt clar i és molt evident que el petó que l’anterior president de la RFEF li va fer a la jugadora Jenni Hermoso no va ser consentit i s’ha subratllat que no s’han de normalitzar accions d’aquest tipus.

A més, el consentiment no ha de donar-se sota els efectes de l’alcohol o substàncies estupefaents.

Els autors dels delictes sexuals no són sempre persones que les víctimes no coneixen, sinó que, moltes vegades, són persones properes a les víctimes (amics, família, parella, companys i companyes de feina…)

Finalment, han destacat la necessitat que els pares i mares facin un control parental de les aplicacions telefòniques dels seus fills i filles, i els seus ordinadors ja que aquest control és importantíssim en l’educació dels fills i filles per, entre altres qüestions, prevenir que siguin víctimes d’aquest tipus de delictes.