L’escriptora Mar Rubio presenta, aquest dissabte, el seu llibre Sobrevivir entre fuegos

Sobrevivir entre fuegos, de l’escriptora vilassarenca Mar Rubio Oliver, és el llibre que es presenta, aquest dissabte a partir de dos quarts de set del vespre, a la Sala Petita de l’Ateneu. Es tracta d’una nova producció del segell Índex Editorial. L’editora Anna Lleonart i el músic Manel Hernández acompanyaran l’autora en la presentació de la seva òpera prima.

La Lúa és una jove de setze anys -amb les seves pors i tot un futur davant seu per dibuixar- que d’un dia per l’altre veu com el seu món és destruït per efecte de les lluites fratricides que van assolar el cor de Ruanda en la dècada de 1990.

Una tarda, les guerrilles tutsis ataquen el llogaret on viu Lúa. La seva família és massacrada; ella aconsegueix sobreviure perquè els atacants la donen per morta. Hores més tard, el seu germà menor, Guido, que en el moment de la barbàrie no es trobava en el llogaret, la descobreix encara amb vida i la posa fora de perill. Els dos germans inicien una fugida impossible.

Mar Rubio presenta, doncs, la seva òpera prima. La protagonista no existeix. És fruit de les experiències i de la documentació de l’escriptora que, des dels 16 anys, està vinculada a les ONG’s. Una Lúa que parla en primera persona.

Sobrevivir entre fuegos, entre moltes altres coses, ens ensenya que, per complicat que sigui el panorama, sempre hi ha una sortida apunta Mar Rubio. La reflexió és preguntar-nos com hauríem viscut nosaltres la seva història, la història de Lúa, de totes les Lues del món, si l’atzar de la vida ens hagués dut a nosaltres les seves cartes marcades.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí