‘Les veus del ple’, del 19.05.2023

La sessió plenària del 18 de maig, la darrera del mandat 2019-2023 abans de les eleccions municipals, va aprovar modificar el conveni aprovat en la plenària d’abril amb el Consell Comarcal per a duplicar el nombre de persones a contractar amb els projectes de la política activa d’ocupació. El Ple també va aprovar la renovació del conveni amb el Consell Comarcal per seguir oferint el Servei de Mobilitat Jove del Maresme.

Pel que fa al primer punt, la sessió va aprovar, per unanimitat, de les actes de les sessions plenàries anteriors del 27 d’abril i del 3 de maig.

La sessió va donar compte, en el segon punt, del decret d’alcaldia corresponent a l’aprovació de la liquidació del pressupost del Patronat d’Escoles Bressol de l’exercici 2022 i, seguidament, dels decrets de l’alcaldia des del núm. 1604 al 1939.

La sessió va donar compte, en el tercer punt, dels decrets de l’alcaldia des del núm. 1604/2023 al 1939/2023.

La plenària va continuar amb dos punts que van entrar per urgència.

El primer (que va ser el quart punt de l’ordre del dia),  la proposta de modificació de l’acord d’aprovació d’un conveni de delegació parcial de competències dels Ajuntaments a favor del Consell Comarcal del Maresme per a la prestació dels projectes en el marc de la política activa d’ocupació, programa treball i formació i convocatòria anticipada per a l’any 2023, aprovat en el Ple del 27 d’abril. Tant la urgència com el punt es van aprovar per unanimitat. La regidora de Desenvolupament Econòmic, Esther López, va explicar que amb aquesta modificació es duplica de 2 a 4 el nombre de persones a contractar amb aquests projectes donat que un ajuntament de la comarca hi ha renunciat. Així, des de Vilassar de Mar es contractarà un peó de construcció i un peó de pintura durant 12 mesos amb el programa PANP (Persones en risc de caure en situació d’atur de llarga durada, no perceptores de prestació per desocupació, inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades) de suport a l’arranjament de voreres i millora de l’accessibilitat per als vianants i reparació i manteniment d’equipaments, i dos peons de pintura, també durant 12 mesos, amb el programa MG52 (Persones de 52 anys o més que estiguin en situació d’atur inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades), de suport de pintura per a la millora dels equipaments municipals i espais públics. La despesa per a l’Ajuntament serà de 4.200 euros. Tant els dos regidors no adscrits com els grups a l’oposició van destacar l’oportunitat laboral que amb aquests projectes es dona a persones que, per diferents motius, estan fora del mercat laboral, i que amb la seva feina milloraran el poble.

El segon punt d’urgència (que va ser el cinquè de l’ordre del dia) va ser la proposta de conveni d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Vilassar de Mar per a la contractació conjunta del Servei de Mobilitat Jove del Maresme, del 2023 al 2027. Igual que el punt anterior, tant la urgència com els acords es van aprovar per unanimitat. La regidora de Joventut, Marta Rovira, va recordar els objectius d’aquest servei que promou la interculturalitat i la participació activa dels joves a la societat i al món, ampliant i facilitant les seves opcions perquè puguin tenir alguna experiència en el marc dels programes i recursos de mobilitat internacional, sigui de voluntariat, formació, treball, etc. El servei es presta de forma compartida amb altres ajuntaments del Maresme i a Vilassar de Mar té un dia a la setmana consultoria presencial a can Jorba. El cost de participació en aquest servei és de 3.215 euros a l’any. Rovira va explicar que l’any passat 179 joves el van utilitzar a Vilassar de Mar.

Finalment, en el torn de precs i preguntes (sisè punt de l’ordre de dia) , el regidor no adscrit Juan Díaz va preguntar el motiu pel qual les obres del mandat s’han concentrat en els últims 4 mesos de legislatura en el que va qualificar de “política d’últim minut” i també pel motiu de fer un butlletí específic de balanç de mandat quan mai l’havien fet. El regidor d’Hisenda, Josep Solé, li va respondre que totes les obres i projectes tenen els seus “timings” i que s’acumulen molt més al final que al principi i que no és un tema de Vilassar de Mar sinó de tots els ajuntaments del país perquè va dir “l’administració és lenta”. Li va posar com a exemple, que si ara va a Mataró, governat pel PSC, veurà que tot està ple d’obres.

Des del PSC van preguntar per l’estat del projecte del Museu de la Marina i des del govern se li va respondre que quan entri el següent govern, si vol, ja el tindrà per poder licitar. Des del PSC també van preguntar per l’auditoria de les inversions de la Piscina Municipal per conèixer la situació de l’Ajuntament amb el concessionari que gestiona el servei.

Des de Babord van preguntar per com està la implementació del nou contracte de recollida de residus i per quan es convocaria la comissió per a la redacció de la nova ordenança reguladora. El regidor de Medi Ambient, Joan Roca, va respondre que no s’havia convocat la comissió perquè s’estava a l’espera de disposar del document de treball sobre el qual fer aportacions o canvis i que, des de Serveis Territorials, encara no el tenien. Sobre la implementació, Roca va recordar que el plec de condicions marca un marge de 12 mesos perquè l’empresa l’implementi i que serà durant la propera legislatura quan la ciutadania pugui veure els canvis que suposa el nou contracte. Roca va explicar que cada setmana hi ha una reunió tècnica amb l’empresa concessionària, Urbaser, per controlar els temps i avançar amb tot el que es pugui. A més, va recordar que ara es paga pel servei que donen.

Des de Junts Vilassar de Mar van preguntar per la concessió del camp de futbol a la  Unió Esportiva Vilassar de Mar que porta tres anys caducada i van demanar explicacions sobre una visita del regidor d’Esports, Jordi Tapias, i la regidora Marta Rovira, candidata a l’alcaldia per part d’ERC, per presentar un conveni a la Unió Esportiva Vilassar dient que era un conveni consensuat amb els altres partits. Rovira va negar que ella hagués dit que el conveni tenia el suport dels altres partits i Tapias va explicar que es van posar en contacte amb la Unió Esportiva Vilassar, els van fer una proposta de govern i mai se’ls hi va dir que fos un conveni pactat amb la resta de forces. Des de Junts Vilassar de Mar es van queixar d’aquesta manera de fer que van qualificar “d’electoralisme” i van afegir que la darrera reunió amb l’oposició sobre aquest tema va ser a l’octubre del 2022 amb un conveni que res tenia a veure amb el que havien presentat a l’entitat esportiva. La portaveu de Junts Vilassar de Mar, Laura Martínez, va demanar que constés en acta que la resta de forces polítiques demanaven a l’alcalde la paraula en aquest tema i que l’alcalde no els hi va donar.

Després dels precs i preguntes, es va obrir un torn de comiat dels membres del plenari. Tots els regidors i regidores van coincidir en què ha estat un mandat marcat per la pandèmia del coronavirus i van mostrar la seva satisfacció per l’oportunitat que suposa ser regidor i regidora i treballar per al poble. Com a punt i final, l’alcalde va demanar als regidors i regidores de la plenària si s’avenien a cantar una cançó per acomiadar el mandat tal com s’havia compromès en el programa “Parlant de tot” de Vilassar Ràdio. Tot i la sorpresa per aquesta petició, els regidors i regidores van afegir-se a la proposta i amb la lletra de la cançó “Festa Major”, de la Trinca, va finalitzar l’última plenària del mandat.

Escolteu el resum del ple:

Escolteu el balanç de govern i oposició:

Escolteu la interpretació de “Festa Major”, per tancar el darrer ple de la legislatura, interpretada per govern, oposició i el públic assistent:

Escolteu el ple municipal: