“Les veus del ple” 26.02.2021

Des d’aquest divendres 26  de  febrer, la informació amb el resum sobre les sessions plenàries i el balanç de les forces polítiques de govern i oposició les oferim dins d’un nou espai informatiu, suplement de la “Crònica”, anomenat “Les veus del ple”, que s’emet després de l’espai “Crònica”.

La sessió plenària d’aquest passat dijous 25 de febrer es va celebrar aquest dijous 25 de manera telemàtica, a través de videoconferència. L’ordre del dia de la sessió, que es va retransmetre en directe per Vilassar Ràdio durant les dues hores i 45 minuts que va durar, constava de 10 punts. Es van aprovar, entre altres punts,   la pròrroga del Pla Local de Joventut,  la renovació del conveni d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament per a la contractació conjunta esporàdica del servei de mobilitat internacional per a joves del Maresme,  la realització d’una consulta sobre l’estructura de costos del contracte de neteja viària i recollida de residus, la moció, no resolutiva, presentada per Babord, en defensa de la llibertat d’expressió, en suport a Pablo Hasél i contra el seu empresonament i es va rebutjar la moció, no resolutiva, presentada per Babord, en nom de la plataforma Preservem el litoral del Maresme, per a la suspensió del “Informe técnico de estrategia de actuación en el Maresme del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Anem a pams:

Es va aprovar per unanimitat la pròrroga del Pla Local de Joventut (PLJ) 2018-2020, fins al 31 de desembre de 2021, que era el segon punt de l’ordre del ple. La regidora de Joventut, Montse Gual, va explicar que el disseny i la redacció del nou pla comptarà amb la participació dels joves, proposarà noves accions adaptades a les necessitats detectades i, si es compleixen els terminis previstos, es portarà a ple la propera tardor.  

Es va aprovar també per unanimitat la renovació del conveni d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament per a la contractació conjunta esporàdica del servei de mobilitat internacional per a joves del Maresme2018-2021, amb un termini de vigència de l’1 de gener de 2022 al 30 de juny de 2023. Era el tercer punt de l’ordre del ple. Aquest servei és una de les accions del Pla Local de Joventut, dins del projecte Servei d’Informació Juvenil.

Es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals la modificació de l’acord de ple aprovat en sessió ordinària de data 21 de març de 2019 de denominació de l’Arxiu Municipal. Fins ara, s’anomenava Arxiu Municipal Damià Bas. Era el quart punt del ple. Amb l’aprovació d’aquest punt, passa a dir-se Arxiu Municipal de Vilassar de Mar Damià Bas i Macià amb l’objectiu que el Sistema d’Arxius de Catalunya li pugui atorgar l’acrònim AMVM. Aquesta serà la seva referència arxivística a nivell nacional i internacional en els cercadors d’arxius.

 

Es va aprovar per unanimitat la realització d’una consulta sobre l’estructura de costos del contracte de neteja viària i recollida de residus. Era el cinquè punt de l’ordre del ple. Es tracta d’un tràmit administratiu necessari quan el preu del contracte és igual o superior a cinc milions d’euros.

Es va aprovar, amb els vots a favor de Ciutadans, Babord, Junts i ERC-GxVdM i els vots a contra del PSC, la ratificació  del decret d’alcaldia núm. 314/2021 corresponent a l’aprovació de la modificació del contracte de servei de neteja d’edificis municipals per a la neteja dels col·legis electorals ubicats als pavellons Paco Martín i La Bòbila, a l’Escola del Mar i a la Biblioteca Ernest Lluch a les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 14 de febrer.  Era el sisè punt de l’ordre del ple.El PSC va justificar el seu vot en contra per “la invasió de competències del ple” que, segons Quico Zamora, suposa no haver portar amb anterioritat aquesta qüestió a la Junta de Portaveus. “No es pot portar a ratificar al ple un acord sense que el ple hagi tingut coneixement previ d’aquest acord”, va afirmar el portaveu dels socialistes.

Es va rebutjar amb els vots en contra de PSC, Junts i ERC-GxVdM, l’abstenció de Cs i els vots a favor de Babord la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal Babord, en nom de la plataforma Preservem el litoral del Maresme, per a la suspensió del “Informe técnico de estrategia de actuación en el Maresme del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, Clave Cedex: 22-414-5-002, Madrid 2014”. Era el setè punt de l’ordre del dia.

La moció demanava que l’Ajuntament mostrés la seva oposició a l’execució del projecte elaborat pel Ministeri “pel seu impacte negatiu en el medi ambient” i en considerar que “no representa una solució per a la gestió present i futura del litoral maresmenc”, així com demanava  “l’aturada de les actuacions aprovades per a Premià de Mar i El Masnou i el rebuig a qualsevol actuació amb impacte mediambiental negatiu sobre l’ecosistema marí”. A la moció, també es sol·licitava que el consistori exigeixi al Consell Comarcal la posada en marxa d’una taula per a la gestió del litoral del Maresme i la dimissió del comissionat per a la Preservació del Litoral del CCM.

En l’argumentació del vot, Ciutadans va considerar la moció “extemporània i amb components polítics”. “Sembla que tornem allà on hi érem fa cinc anys llargs i no entenem per què, perquè aquí hi ha hagut una taula de diàleg i propostes conjuntes”, va assenyalar Juan Díaz.

El PSC va considerar que el projecte, elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), “compta amb totes les garanties tècniques”. “Les opinions de la plataforma no estan recolzades en informes tècnics i ens semblen insuficients. A més, també trobem a faltar solucions alternatives”, va afirmar Quico Zamora.

Junts va dir no tenir motius per desconfiar del projecte de la UPC, “que va ser seleccionat per la Generalitat i els Ajuntaments i, posteriorment, adoptat pel Ministerio”. “Creiem que s’ha de dur a terme perquè, si no, potser en 15 anys no s’haurà fet res i alguna cosa s’ha de fer que no sigui una aportació de sorra amb una draga que fa malbé el fons marí”, va explicar la portaveu de Junts, Laura Martínez.

En representació d’ERC-GxVdM, l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va subscriure “cent per cent” l’argumentació de Martínez i, en qualitat també de president del CCM, va afegir que “el comissionat ha fet molt bona feina”. “Jo, a més, he estat parlant amb els companys de la plataforma i proposarem que el comissionat es pugui reformular perquè pugui ser més ampli i servir com a taula de debat”, va afegir Del Clot.     

Babord va replicar que “hi ha coses que trontollen” en aquest projecte i que no els “acaben d’encaixar” i que, per això, han donat veu a aquesta plataforma. “El projecte és de molta envergadura i potser d’aquí a 15 anys estarem lamentant els errors”, va dir Carles Soler.

La moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal Babord, en defensa de la llibertat d’expressió, en suport a Pablo Hasél i contra el seu empresonament, va ser aprovada amb els vots a favor de Babord, Junts per Catalunya i ERC-GxVdM. Ciutadans i el PSC van votar en contra. Era el vuitè punt de l’ordre del dia.

La moció demanava que el consistori exigeixi l’immediat alliberament del raper, la derogació de la “Llei Mordassa”, la reforma del Codi Penal i la despenalització de tots els delictes d’opinió, així com l’anul·lació de tots els procediments judicials i condemnes contra les persones que han exercit un dret fonamental com la llibertat d’expressió. 

Cs va assenyalar que “aquest senyor no va entrar a presó per exercir la llibertat d’expressió sinó per acumular condemnes per enaltiment del terrorisme, amenaces, lesions, etc.”, va afirmar Juan Díaz. “No podem permetre que es fomenti l’odi, es digui Hasél o Pérez; això no té a veure amb la llibertat d’expressió”, va afegir.

El PSC va considerar que la moció “simplifica les coses i instrumentalitza un cas que és més complex”. “També ens preocupa la frase on s’exigeix que es rebutgi una sentència perquè això ens aboca a una societat perillosa”, va dir Quico Zamora.

Junts va expressar el seu “compromís amb la llibertat d’expressió i opinió de tots els ciutadans” i va condemnar” la pena de presó per les lletres de les seves cançons”. “Condemnem també la violència i el pillatge injustificable, però no es pot criminalitzar la protesta pacífica”, va assenyalar Laura Martínez. 

ERC-GxVdM va acusar la fiscalia espanyola de “no respectar unes idees que tenen tot el dret de ser expressades” i de “començar a disparar contra tothom després que ETA va desaparèixer”. “Espanya no està homologat com un país democràtic; la seva qualitat democràtica és baixa”, va afirmar Àngel Font, el seu portaveu. 

La sessió plenària, que no va tenir preguntes del públic, va incloure el  torn de precs i preguntes, el punt deu de l’ordre del dia.

Cs no va fer cap pregunta, mentre que Babord va fer-ne una relativa al programa “reallotgem.cat”.

El PSC va fer-ne diverses i va reclamar la resposta immediata a dues: el pla de l’equip de Govern sobre l’ordenança municipal que afecta als patinets i la retransmissió dels plens a través de Youtube.

Respecte a l’ordenança, Font va respondre que “està bastant avançada i mirarem de tirar-la endavant, juntament amb el pla director de la bicicleta, en els propers dies”. Pel que fa a la retransmissió dels plens, el regidor de Comunicació, Jordi Acero, va assenyalar que “s’està estudiant tècnicament la viabilitat per poder-ho fer en un futur”.

Sobre aquesta última qüestió, Laura Martínez va reclamar que es faci “amb urgència”. “Ens omplim la boca amb la participació ciutadana i els hi tenim negada la principal des de fa un any”, va afirmar la portaveu de Junts, que també va presentar com a “prec d’extraordinària urgència” que “es doni una resposta a la sol·licitud de permís per a canviar les guinguetes que va fer l’ONCE fa un any”. En representació de Junts Javi Martín, va afegir, entre d’altres qüestions, un “prec-denúncia” relatiu als pressupostos participatius en considerar que “alguns projectes que s’hi inclouen són de manteniment del poble”.

 

Pel que fa al primer punt de l’ordre del dia, es va aprovar l’acta de la sessió anterior, corresponent al dia 20 de gener de 2021.

Pel que fa al novè punt, es va donar compte dels decrets de l’alcaldia des del número 109/2021 al 455/2021