Les Tertúlies en català per a persones nouvingudes, a punt d’arrencar temporada
Ni religió, ni política. La vilassarenca Elisabet Albajes, ja jubilada, és al capdavant de les tertúlies en català pensades per a persones nouvingudes.Xerren de qualsevol tema i a les sessions es crea un clima molt divertit. També hi ha temps per a les confidències.
Albajes fa una crida per ampliar el grup. Ha vingut a l’espai “Parlant de tot” acompanyada per dues alumes seves, la canària Ángela Márquez i la romanesa Rodica Lazariano, per ensenyar-nos el que fan.
L’Elisabet Albajes ens ha explicat que té 75 anys i que durant tres dècades ha estat delegada de vendes de l’editorial Vicenç Vives.Quan es va jubilar va voler buscar una activitat que li omplís el temps ja que no podia suportar estar inactiva. Va escoltar a la ràdio que hi existia la iniciativa de les parelles lingüístiques i va decidir participar-hi, fent tres parelles lingüístiques.Un temps després, quan va venir a viure a Vilassar de Mar, va contactar amb l’Escola d’Adults i va proposar-los muntar tertúlies en català per les persones nouvingudes que vulguin practicar l’idioma i passar-s’ho bé.
Albajes ha descrit el dia a dia de les sessions: primer es llegeixen fragments de llibres i després conversen.I amb tanta xerrada, és clar, temps per confidències. Per a fer teràpia grupal, que sempre va bé. Parlen de tota classe de temes, excepte de política i religió.
La canària Àngela Martínez va conèixer el grup i li va encantar. Fa sis anys que va començar a estudiar català. Una persona nouvinguda, segons ella, només ha de tenir il·lusió i ganes d’aprendre.Ha dit que li agradaria que s’inscriguessin més persones en aquestes tertúlies.
I de les Canàries a Romania. La Rodica Lazariano, que és enginyera, es va casar amb un català però quan es van conèixer van començar amb el castellà i ara els costa canviar l’idioma. Ha explicat que li agrada perfeccionar el seu català i que li encanta Catalunya.
Tant l’Ángela com la Rodica han manifestat que no van tenir cap problema, a casa nostra, quan, en uns inicis, no parlaven català. Això significa que van començar a aprendre català perquè els venia de gust i no pas per cap mena de pressió.Rodica ens assegura que llegeix i entén perfectament la nostra llengua, però parlar en català li costa, encara, una mica més.Amb el grup de tertúlia van perdent la vergonya.
Ens han explicat experiències personals. Subratllen que tothom les ha tractat amb molt de respecte. Admeten que els verbs és la part que troben més dificultosa. Ara, la romanesa apunta que el seu idioma té més de 2.000 paraules calcades a les catalanes.
Albajes fa una crida a apuntar-s’hi. Tenien molta gent, però lamenta que, des del coronavirus, part dels i les alumnes es disgreguessin. L’activitat és gratuïta.Fins ara, els grups s’han fet els dilluns en torn de matí i tarda. Deixaran la Biblioteca Ernest Lluch i passaran a l’Espai Galbany.
Si t’interessa participar-hi, pots trucar al 672 89 52 26.