“Les Roques del Maresme”, uns dolços amb transfons social

A Can Parcala, el centre d’apicultura de la Fundació del Maresme, s’hi elaboren des de fa cosa d’un any “Les Roques del Maresme”, unes postres compostes per una ametlla caramel·litzada amb mel produïda a la mateixa finca, banyades en tres tipus diferents de xocolata i elaborades per un equip de 4 professionals i 7 persones amb discapacitat intel·lectual.Hem volgut acostar-nos a aquest dolç de la nostra comarca i a les persones que l’elaboren i per fer-ho hem parlat amb Txema Magro, apicultor i responsable del projecte.

La Fundació del Maresme, segons explica Magro, és una entitat sense ànim de lucre  responsable de la inserció de persones amb diferents capacitats i que té per objectiu intentar treure el màxim de les competències de cada integrant.

A la finca de Can Parcala, ubicada a Cabrera de Mar, hi treballen un total d’11 persones. Txema Magro explica que el perfil de Can Parcala és molt polivalent i resilient, i és que els seus treballadors i treballadores s’encarreguen tant de fer tallers a la seva Aula Apícola per transmetre coneixements sobre el món de les abelles i la mel, com també d’elaborar “Les Roques del Maresme”.

“Les Roques del Maresme” van sorgir després de l’arribada de la vespa asiàtica, un insecte invasor que va començar a atacar els seus ruscos d’abelles i que va provocar una davallada tant en la producció de mel de la finca com en el número de població de les abelles. Des del centre d’apicultura de Can Parcala van voler crear aquestes postres per donar un valor afegit a la mel que fins al moment només venien en pots, per intentar que el seu projecte fos econòmicament sostenible.

“Les Roques del Maresme” es caracteritzen per ser unes postres totalment artesanals i elaborades amb productes propis de la finca de Can Parcala. Són una barreja d’ametlla torrada caramel·litzada amb mel de les seves abelles i amb una cobertura de xocolata d’una qualitat molt bona de l’obrador de Xocala, una empresa de Cardedeu amb caràcter social.

Uns dolços relativament nous, ja que les primeres proves de les postres es van fer cap al nadal del 2022. Ara, a principis d’any n’han fet la presentació formal amb el packaging i 3 gustos diferents de xocolata.

A Can Parcala ja han rebut comandes de firmes tan importants com Mango i la Roca Village, el que ha suposat la consolidació del seu projecte i del seu obrador, com també donar un pas més per donar feina a persones amb altres capacitats.

Les funcions dins de l’equip, es reparteixen segons en quin punt de la cadena d’elaboració i fabricació es senti cadascú més còmode. Les ametlles són torrades en una cassola de forma tradicional, es garapinyen i es caramel·litzen a mà amb la mel de la finca i tota la cadena està feta per persones.

Txema Magro, apicultor i dirigent del projecte assegura que treballar amb aquest equip és molt enriquidor, ja que és un aprenentatge constant.

Magro no ha volgut acabar sense agrair el seu suport a la Fundació Alsina i Arenas i Baum de Bernis, propietaris de la finca de Can Parcala que coneixedors de les tasques que es duen a terme des de la Fundació del Maresme, van decidir cedir-los l’espai.

A més, també hem pogut preguntar a la Maria, David, Jan i Francisco, tots ells treballadors de Can Parcala, sobre la seva experiència en el centre d’apicultura. La Maria ens ha explicat que quan gaudeix més és quan venen els nens petits a l’Aula Apícola i a en David que li agrada molt produir mel i elaborar roques. Jan, que s’encarrega del manteniment de la finca, diu estar molt content a Can Parcala, igual que Francisco, al que li agrada molt la naturalesa i per tant es troba en el seu lloc idíl·lic.

Seguirem de ben a prop la feina que dueu a terme a la finca de Can Parcala.

Per aquells i aquelles que vulgueu provar les roques del Maresme sapigueu que les podeu comprar a la pròpia web de la fundació, en aquest enllaç.  

(Reportatge: Mar Vilamajó)