Les primeres patates fregides d’iniciativa social arriben a Vilassar de Mar

A la botiga de L’Ametller de Vilassar de Mar ja pots comprar, si et venen de gust, les primeres patates fregides del Maresme, que són fruit d’una iniciativa social. I és que Sant Tomàs és l’única entitat de tot l’Estat Espanyol que produeix aquestes patates fregides que són fruit de l’oportunitat que es brinda, en el món laboral, a persones amb discapacitat intel·lectual. Des del juliol ja les trobem en sis establiments del Maresme, entre ells, a L’Ametller del nostre municipi, ubicat al carrer de Mossèn Joan Rebull, 10, en plena plaça del Mercat.

El projecte de Sant Tomàs ha rebut diferents reconeixements per la qualitat de les patates fregides i, també, pel seu compromís social. L’any passat, les persones amb discapacitat intel·lectual que conformen la plantilla ja van elaborar 8.000 quilos de patates que fregeixen a l’obrador que tenen a Manlleu. Una infraestructura osonenca que permet elaborar 600 quilos al dia que s’embossen en dues mides, 45 i 170 grams. Sant Tomàs ofereix, doncs, una oportunitat laboral a les 337 persones amb discapacitat que treballen al centre especial de l’entitat. Ja es poden trobar a botigues de Catalunya i Andorra i, des d’aquest estiu, han desembarcat al Maresme. Són en 5 pobles de la nostra comarca. Les trobaràs als Ametllers Origen de Mataró, Arenys de Mar, Premià de Mar, Masnou i Vilassar de Mar.

Sant Tomàs explica que el procés per elaborar les patates fregides es pot definir sota tres eixos: “artesanal, social i de qualitat”. Les persones amb discapacitat, i sota la supervisió d’una persona experta, pelen i tallen les patates. Després, els tubercles convenientment preparats passen a la fregidora alimentada, exclusivament, per oli d’oliva arbequina que, segons, l’empresa els dona un gust molt singular.

La Fundació Sant Tomàs és una entitat que des de fa 65 anys treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca d’Osona. Atén a més de 2.000 persones cada any i compta amb quasi 900 treballadors i treballadores, 337 dels quals són persones amb discapacitat.