Les Jornades Europees de Patrimoni tractaran sobre les torres de guaita i els personatges il·lustres del nostre poble  

T’has preguntat mai per què la Torre d’en Nadal es diu Torre d’en Nadal? La imatge romàntica que tenim tots i totes de les Torres de Guaita de vigilància davant de possibles atacs de pirates o sarraïns és certa? Es pagaven amb diners als mestres constructors? Per saber-ne més, divendres 18 d’octubre,  a partir de les 6 de la tarda, conferència al Museu Monjo en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. La impartirà en Feliu Novell en tal que historiador local i director del Museu de la Mina Vella. Al marge de la xerrada inaugural, la cita de les Jornades Europees es complementaran amb una ruta guiada, a càrrec de Xavier López,  per conèixer els vilassarencs il·lustres, el dissabte 19 d’octubre amb sortida a Can Bisa,  i amb una altra ruta que farà, el darrer dia, diumenge, a les 12 del migdia el propi conferenciat i convidat nostre avui, per les torres de guaita de Vilassar de Mar. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, Marta Rovira, ha subratllat que l’objectiu d’aquestes jornades és posar en valor el nostre patrimoni i la nostra història.

Activitat principal de la mà d’en Feliu Novell. Ens explicarà què eren, per què servien, en realitat, les totes de guaita. La proposta és fruit de la col·laboració entre el Museu Monjo i el de la Mina Vella que dirigeix ell. Hem sa saber quin és el nostre passat. Segle XVI. A la nostra sanefa litoral hi havia tres torres de guaita, que trobem a l’escut de Vilassar de Mar, que són la d’en Nadal, l’única que es conserva, la de Can Mi i la de Can Lladó. El terme municipal englobava també Cabrils i Vilassar de Dalt, on també hi havia torres de guaita. També es parlarà sobre els altres elements defensius de la zona, castell i l’església fortificada  de Vilassar de Dalt.

Feliu Novell ens parla d’un tema que el sedueix. L’ha estudiat i el segueix estudiant. Es capbussa en tones de documentació. Ha explicat que les torres de guaita no eren torres de guaita, eren torres particulars, de la família que vivia en aquella casa.  

Als nostres dies ens ha arribat una visió romàntica l’època. Que si pirates, que si corsaris, que si sarraïns… En realitat, símbol del potencial econòmic de les cases més poderoses de Vilassar de Mar. Les construïen les principals famílies dels pobles, per exemple, els pagesos més rics..

Ens interessem pel nom de la Torre d’en Nadal? D’on ve? Ho saps? No tenia res a veure ni amb un cognom ni amb la festivitat catòlica del 25 de desembre.Va ser un traginer i hostaler, que va venir de Mallorca. Va  comprar aquesta torre. El seu nom era Nadal i i el seu cognom Reig.   

Feliu Novell segueix desmuntant mites. Les tres torres de guaita de Vilassar de Mar no tenen res a veure amb les tres cases fundadores del nostre municipi. Tenim la idea de que aquestes tres cases fundadores corresponen a les tres torres de guaita, i això, segons ha dit, no és així.

Una altra curiositat, que ens crida l’atenció, és que les torres, aquestes construccions no sempre es pagaven amb diners, i a vegades es pagaven en espècie, per exemple, amb llenya.

Les jornades, del 18 al 20 d’octubre, també han de servir, diu Novell, per fer una crida a la conservació d’elements patrimonials cabdals per entendre la història de Vilassar de Mar. Cita Ca la Clotilde, per exemple i ha explicat que, en cas que es faci una rehabilitació d’aquesta casa, caldria que es conservessin els elements originals i l’ estructura exterior.

Inscripció a museumunicipal@bilassardemar.cat o trucar al 93 759 36 39

.