Les formacions polítiques vilassarenques valoren els resultats de les eleccions generals del 10-N

12.235 vilassarencs i vilassarenques, dels 15.755 que estaven convocats a les urnes, han votat a les eleccions generals del 10 de novembre. El percentatge de participació pel que fa a les eleccions al Congrés dels Diputats arriba al 77,66%, 4,94 punts per sota de la registrada als comicis de l’abril del 2019 (82,60%). Del total de vots emesos, 72 han estat en blanc (0,59%) i 29 nuls (0,24%). La jornada electoral va transcórrer sense incidències.

Resultat de les eleccions generals a Vilassar de Mar:

La formació més votada a la nostra població ha tornat a ser ERC-Sobiranistes amb 3.478 vots (28,49%), partit que ha aconseguit mantenir-se en primera posició tot i baixar 3,74 punts respecte als anteriors comicis quan el van votar 4.147 persones (32,23%). Junts per Catalunya passa de tercera a segona força més votada amb 2.278 vots (18,66%), el que representa una pujada del 2,89% respecte al 28A en què va aconseguir 2.029 vots (15,77%). El PSC baixa de segona a tercera força amb 1.659 vots (13,59%) mentre que al 28A tenia 2.146 vots (16,68%). En Comú Podem-Guanyem es manté a la quarta posició i és la formació que menys baixa respecte als comicis del 28A. En aquestes eleccions ha aconseguit 1.532 vots (12,55%) enfront els 1.658 (12,89%) del 28A. La cinquena posició és per a la CUP-PR, partit que es presentava per primera vegada a unes eleccions generals. La CUP-PR ha obtingut 1.050 vots (8,60%). El PP puja de setena a sisena posició respecte als comicis de l’abril amb 757 vots (6,20%), un 2,44% més que a l’abril quan va aconseguir 484 vots (3,76%). La vuitena posició és per a Cs, partit que experimenta la baixada més forta amb el 5,07% menys que a l’abril. Cs obté 543 vots (4,45%) enfront els 1.225 (9,52%) de l’abril. Vox es manté a la vuitena posició amb 531 vots (4,35%), el que representa una pujada de l’1,75% respecte a l’abril en què aconseguia 334 vots (2,60%). El segueixen Más País amb 144 vots (1,18%), PACMA amb 115 vots (0,94%), Recortes Cero-GV amb 16 vots (0,13%), PUM+J amb 11 vots (0,09%), I.Fem amb 7 vots (0,06%), PCPC amb 5 (0,04%), IZQP amb 4 (0,03%) i PCTC amb 4 (0,03%).

Resultats a Catalunya i a tot Espanya:

Després de les eleccions d’aquest diumenge, ERC ha tornat a guanyar les eleccions generals a Catalunya, per segona vegada consecutiva, el PSC es queda amb la segona posició, JxCat avança els comuns en escons i el PP, Vox i Ciutadans no obtenen cap diputat a Tarragona, Lleida i Girona.A Catalunya, doncs, ERC ha obtingut 13 escons, dos menys que a l’abril, el PSC en té 12, Junts x Catalunya 8 i En Comú Podem, 7. Amb dos escons apareix la CUP, que no s’havia presentat mai a unes eleccions generals, el PP, VOX i Ciutadans.

Pel que fa als resultats electorals a l’Estat espanyol, el PSOE guanya els comicis tot i que continua tenint molt complicat formar govern, el PP remunta, Unides Podem perd una quarta part dels seus diputats, Ciutadans s’enforna i VOX es converteix en el gran guanyador convertint-se en la tercera força al Congrés.El PSOE es queda amb 120 escons, tres menys que a l’abril, el PP recupera terreny amb 88 diputats, 22 més que en els darrers comicis, VOX passa de 24 diputats a 52, augmentant més del doble de la representació que tenia. Unides Podem baixa fins als 26 escons, que sumats als 7 que obté En Comú Podem a Catalunya i als 2 de les Marees a Galícia, els deixa en 35 diputats.La gran davallada de la nit la pateix Ciutadans, que de 57 diputats passa a 10 i perd quatre cinquenes parts dels escons que tenia fins ara.

La força guanyadora a Catalunya, Esquerra Republicana, supera en diputats el partit d’Albert Rivera. Amb l’augment d’un diputat per part de JxCat i la irrupció de CUP amb dos escons, l’independentisme suma 23 diputats. Una xifra que és menys de la meitat dels que s’escullen a Catalunya, però que suposa els millors resultats de la seva història en unes eleccions generals.

Valoracions de les formacions polítiques que van concórrer a les darreres eleccions municipals:

Des d’ERC-Gent per Vilassar de Mar, Àngel Font, ha manifestat que la convocatòria d’eleccions “ha fet encara més gran el problema” i ha vaticinat que hi haurà “una legislatura similar a la de 2015, on el PSOE va donar recolzament al PP perque governés, és probable que el PP doni suport al PSOE” i ha afegit que serà “una legislatura inèdita en aprovació de lleis”, ha augurat que “serà molt difícil aprovar pressupostos” i que tard o d’ hora “s’anirà a noves eleccions”. Font ha titllat de “preocupant” l’ascens de VOX. Font ha fet un balanç positiu de la victòria electoral d’ERC a Catalunya i Vilassar de Mar, i pel que fa a la lleugera baixada de vots d’ERC a nivell vilassarenc, ho atribueix a un traspàs de vots a CUP.

Des de Junts per Vilassar/Junts per Catalunya, Laura Martínez, ha fet un balanç positiu dels vots obtinguts per aquesta formació ja que puja en número de votants en poc temps i ha dit que està “esgarrifada” amb el gran número de vots obtinguts per VOX a nivell general i també a nivell de la nostra localitat, ja que això, ha dit, “és una regressió en el temps”. Martínez ha afegit que el Partit Socialista té un escenari pitjor que abans , ha dit que això és degut a “l’ambició extrema de Pedro Sánchez”, que el nou govern haurà de pactar, que “fa por” que el PSOE pugui arribar a un acord amb el PP i  que caldrà veure el posicionament d’ERC en el moment que el nou govern espanyol vulgui arribar a pactes amb altres formacions polítiques.

Des del PSC, Quico Zamora ha qualificat els resultats obtinguts pel seu grup de “victòria agredolça, que en realitat és una derrota del Partit Socialista i de l’esquerra” i ha afegit que “avui no podem celebrar gaire cosa” i que “estem pitjor que abans”. Zamora ha dit que l’ascens de Vox es una “autèntica desgràcia”. Pel que fa al descens de Ciutadans, ha afegit que “tenen el que ha llaurat” i pel que fa als resultats a nivell local, ha manifestat que els resultats d’unes eleccions generals a nivell municipal estan molt mediatitzats per l’escenari general i ha afegit que si bé “el resultat no és bo, és raonable”.

Des de Podem, Jesús Arroyo ha manifestat que, per part del govern espanyol, “ha estat un error haver convocat eleccions”. Tot i això,  creu que “hi ha possibilitat que es pugui formar un govern de caràcter progressista”, ha afegit que els resultats reflexen “una major feblesa” del PSOE i ha subratllat “l’àuge de l’extrema dreta, que és retrograda”. A nivell local, ha valorat positivament els resultats obtinguts, i ha argumentat que són força semblants als obtinguts en els darrers comicis.

Des de la CUP, Luard Silvestre ha valorat molt positivament que la CUP pugui entrar al Congrés dels Diputats, ha titllat de “preocupant ” l’ascens de VOX, ja que es tracta, ha dit, “d’un partit amb un discurs netament xenòfob i masclista, i neofeixista”. Silvestre ha manifestat que “s’han de veure les dinàmiques que agafaran ERC i Junts per Catalunya” i ha subratllat que “no s’ha d’ arribar a cap possible pacte fins que no hi hagi una negociació per a la llibertat dels presos, per a la retirada de les causes repressives i per al dret a l’autodeterminació”. Silvestre ha fet una valoració positiva dels resultats de la CUP a nivell local.

Des del Partit Popular, Yolanda Laspalas ha valorat positivament l’ascens del PP a nivel espanyol i vilassarenc, ha subratllat que, amb els actuals resultats, s’ha acabat el bipartidisme i que el nou govern espanyol haurà de pactar i ha afegit que anar a noves eleccions generals seria una “bogeria”. També ha valorat molt positivament la campanya duta a terme per Pablo Casado.

Des de Ciutadans, Juan Díaz ha manifestat que els resultats obtinguts per Ciutadans són“molt dolents” i que aixo “ha de convidar a la reflexió sobre el que s’ha realitzat i sobre el camí a seguir”, i que s’ha de recuperar “un missatge centrat, propositiu, social, i progresista” i també “l’esperit de diàleg i consens en determinats moments que ho requereixi la vida política d’Espanya”. Per a Díaz, hi ha hagut una fuga de vots de Ciutadans al PP i a Vox, i també ha afegit que potser al Partit Socialista, i ha manifestat que l’abstenció els ha perjudicat.

Des de Vilassar de Mar per la República-Primàries Catalunya, Maria Teresa Sierra va manifestar: “Estic contenta perquè l’independentisme ha tornat a guanyar i decebuda per l’ascens de VOX, no és bo ni per a Catalunya ni per a l’Estat Espanyol”. Ha afegit que amb aquests resultats no se sap què passarà i que potser anem a noves eleccions.

 

Escolteu el programa Especial Informatiu Eleccions Generals 10-N:

Escolteu l’edició d’aquest dilluns 11 de novembre de “Crònica”. La primera part està dedicada als comicis generals.