l’Enxaneta especialistes en Vermut

Vilassar de Mar, no és cap secret, és un poble de vermut. Un poble que fa olor a braves, escopinyes i aperitiu. Fa relativament poc, ha obert un establiment familiar, l’Enxaneta, ubicat al carrer de Sant Pau 20 del nostre municipi. La recepta? Fer les coses bé, servir qualitat i donar carinyo. Per parlar de tot plegat hem xerrat amb el Xavier Tomàs, gerent de l’establiment. És una autoritat en el món del vermut.

Tant és així, que de la seva mà esbrinem d’on bé el vermut, ens hem de remuntar a quatre segles abans de Crist. Ens ho va explicar fa un parell de setmanes, quan va visitar el “Parlant de tot”.

Un solució alcohòlica, per preservar la beguda, amb propietats medicinals que, al llarg dels segles, ha anat evolucionant. I el clima mediterrani va fer la resta. Avui el vermut viu una segona joventut. Ideal per obrir la gana.

És una beguda amargant, de glop llarg que la podem prendre com vulguem. Amb una oliva? Sense? Aquí cadascú que tiri d’imaginació i de gust

El vermut negre, fet amb vi blanc i tenyit amb caramel, té un germà: el blanc. D’origen afrancesat

Tradicionalment, Reus és la capital del vermut. Vilassar de Mar, però, té un ambiciós projecte en el qual ja hi està treballant l’Ajuntament. El Vermut de Mar. I és que el nostre municipi trepitja els talons de la capital del Baix Camp

De vermuts n’hi ha per triar i remenar. A l’Enxaneta se’n pot fer un bon tast, de fet aquest establiment s’hi ha volgut especialitzar i, és clar, amb tanta oferta, en Xavier Tomàs i la família de l’Enxaneta van decidir fer el seu propi vermut. De moment, exigents de mena, no els acaba de satisfer el resultat. Coneixent-los, hi seguiran donant voltes. L’opció fàcil era anar a buscar una base a una bodega i personalitzar-ho amb els prop de 50 ingredients que es poden fer servir. Però ells aposten per fer-se ells mateixos.

L’Enxaneta, ambient familiar amb en Xavier Tomàs i els seus sogres: l’Andrés i la Maria José ajudats per l’Stefani, l’Esmeralda i l’Anaïs. Amb una recepta: fer una carta curta, però de qualitat i ben feta .

Podeu escoltar l’entrevista que li vam fer a en Xavier Tomas aquí.

Text: Joan Escofet