L’Aula ens convida a conèixer Pompeu Fabra: l’home del tramvia

Pompeu Fabra, l’home del tramvia. Aquest és el títol de la conferència que imparteix avui, el periodista Genís Sinca, a la Sala Carrau convidat per l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar. A partir de les sis de la tarda, aquest articulista i escriptor, ens explicarà anècdotes i angles diferents de la vida del pare del català modern que Sinca no dubte en qualificar com el català més important del segle XX.

Un Pompeu Fabra que, per a Sinca, destaca per haver tingut una habilitat poc habitual: posar tots els catalans d’acord amb el tema del català. El títol de la conferència que pronuncia avui Sinca ens crida l’atenció. Pompeu Fabra l’home del tramvia. Un home que agafava aquest mitjà de transport cada dia, per fer el trajecte Barcelona-Badalona, i parava atenció a les maneres de parlar de la gent.

Passa, Fabra, per ser l’autor del famós diccionari vermell que tots tenim a casa, el General de la Llengua Catalana. Un autèntic totxo, molt consultat, que, en certa manera, es va fer al tramvia. I és que Fabra era un home que anava recorrent el país cercant paraules noves. Buscant les maneres diferents que tenia la gent per referir-se a aquell o aquell altre objecte. De fet, va ser l’impulsor de la ç. Tanta era la influència d’aquest lingüista, enginyer de professió, que la revista Avenç, per la qual treballava, va acabar canviant la capçalera en el seu honor. Per a Sinca, Pompeu Fabra és el gran salvador del català. Creu que, sense la seva figura, la nostra llengua hauria quedat perduda o residual

El Fabra persona

Però el Fabra persona també és una font d’anècdotes. Home pulcre, elegant que parlava un munt de llengües. A banda del francès i l’anglès, va aprendre, per exemple, rus al lavabo. També va ser un avançat en la seva època pel que fa a la pràctica esportiva: tennis, excursionisme… un home que també animava les dones de l’època a practicar l’esport

Fiquem-nos al llit… amb Pompeu Fabra

Genís Sinca sempre recomana en les seves xerrades, com la que escoltarem avui, que ens fiquem al llit amb Pompeu Fabra. Que agafem el diccionari i l’anem llegint per descobrir que el famós totxo vermell es llegeix com un llibre. L’any passat es va commemorar el 150è aniversari del seu naixement.

Escolta l’entrevista sencera que li ha fet Jaume Cabot al “Parlant de tot” a Genís Sinca en aquest enllaç.