De la mà de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, aquest dijous, 2 de febrer, de 6 a 7 de la tarda, comença el Monogràfic de Música de Jazz. Tindrà cinc sessions i se celebrarà a l’Espai Galbany. Acabarà el 16 de març. L’impartirà el professor Pau Fuster, regidor, per cert, d’òpera al Liceu de Barcelona.
Per a ell, el jazz és una mena d’escudella barrejada de moltes músiques diverses de molts llocs.A banda de les influències religioses, Fuster destaca en aquest monogràfic la importància que té la cançó protesta a les beceroles del jazz. Temes que es cantaven a les plantacions quan es treballava, que eren reivindicatius i codificats perquè els patrons no els entenguessin.
Arran de la crisi econòmica als Estats Units, arran del crack del 1929, i del racisme violent que pateixen els afroamericans, decideixen sortir dels Estats Units cercant un futur millor. Més d’un milió de persones emigren a les grans ciutats del nord: Nova York, Chicago… i s’enduran la seva música.
Gràcies a aquest fet; gran canvi en el jazz. Es converteix en una música que escolten i, sobretot, compren els blancs.
Canvi cultural de la mà d’un dels més grans del gènere: Duke Ellington.És el compositor més destacat del jazz i es va significar a favor dels drets civils. Va fer molts concerts a favor dels drets de les persones afroamericanes.
Un canvi més, figures com Malcom X o Marthin Luther en fan bandera en les seves reivindicacions pels drets socials de la comunitat negra. Un pas més, el jazz lliure: el Free Jazz.
Una música que és la gran mare del que vindrà després. Fuster ha destacat que el rock and roll és un blues ràpid.
En la darrera sessió del monogràfic es tocarà la problemàtica actual i del fenomen del Black Lives Matter.
Les places són limitades a l’aforament de la sala.
Les persones sòcies de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar pagaran 20 euros; 25 el públic en general. Si vol escolar només una sessió, costarà 5 euros. L’horari de 6 a 7 de la tarda. L’email de l’entitat és aeu.vdm@gmail.com