Març negre per a l’ocupació al nostre poble i al Maresme, degut a la crisi pel coronavirus. Només dos municipis de la comarca (Alella i Sant Pol de Mar) registren un descens, encara que molt lleuger, en la xifra de persones desocupades a la resta de localitats l’atur augmenta. Les oficines d’ocupació del Maresme comptabilitzen 26.215 persones sense feina, 1.041 més que el mes anterior. A Vilassar de Mar hi ha a hores d’ara 825 persones registrades com a demandants de feina a les oficines d’atur, 50 més que el febrer. La taxa d’atur local és del 6’45 %. Hi ha 17 persones aturades més que fa un any, és a dir, un 2’10 % més que fa un any.
A nivell comarcal, l’increment ha estat del 4,14% en relació al febrer i del 3,02% respecte del març d’un any abans. En relació a un mes de febrer és el primer increment des de l’any 2011 i és gairebé tan intens com el registrat el març del 2009. En termes interanuals, hem de remuntar-nos al 2013 per trovar el darrer increment. Ha augmentat en tots dos sexes en relació als dos peroídes de referencia. Els increments han estat més intensos pel conjunt de la província i de Catalunya que no pas pel Maresme, tant en termes intermensuals com interanuals.
L’atur ha augmentat en tots els grups d’edat, tant en relació al mes passat com a un any abans, cosa que no canvia el fet que la majoria de persones aturades a la comarca, a banda de ser dones (56,55%), tenen més de 55 anys (30,75%).
Les demandes amb durada de 6-9 mesos són les que més han augmentat vers el febrer (25,30%) i les de 9-12 mesos les que més ho han fet respecte de l’any anterior (15,88%).
De forma agregada, l’atur de llarga durada és el que té més pes (37,51%). Ara bé, de forma desagregada són les demandes de menys durada les més nombroses (37,80%), seguides per aquelles que superen els 24 mesos, és a dir, l’atur de molt llarga durada (23,38%).
La realitat, tal i com recull el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, és encara més crua del que marquen les xifres tota vegada que aquestes no recullen el volum de treballadores i treballadors afectats per un ERTE.
Cal recordar que entre el 22 de març i el 7 d’abril s’han registrat 4.244 Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) per força major a la comarca del Maresme que han afectat a 23.843 treballadores i treballadors. Els registres de la comarca, segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, representen el 5,4% de la totalitat d’ERTO presentats a Catalunya i el 4,2% de persones afectades.