L’atur, al setembre, puja al conjunt del Maresme i baixa a Vilassar de Mar

Les dades d’ocupació del mes de setembre no han estat positives a nivell del Maresme, ja que ha pujat l’atur per segon mes consecutiu, en canvi que sí que ho han estat per Vilassar de Mar, on ha disminuït la desocupació.

El Maresme ha registrat un augment de l’atur de l’1,92%, molt per sobre de la mitjana catalana que ha comptabilitzat un increment del 0,32% i en la cara oposada del comportament del conjunt de la província de Barcelona que ha aconseguit reduir les xifres de desocupació un 0,80%. La lectura positiva és que la situació de la comarca ha millorat respecte a l’any passat. En concret, la xifra de persones sense feina és un 1,58% inferior als registres del mes de setembre de 2018.

23.649 persones estan inscrites a les oficines d’ocupació del Maresme com a demandants de feina, una xifra que col·loca la taxa d’atur comarcal en l’11,77%. El Maresme manté un percentatge de desocupació superior al provincial (10,11%) i al català (10,09%). En canvi, si analitzem les dades del mes de setembre, són positives pel que fa a Vilassar de Mar, on l’atur ha baixat un 6’23% en relació a l’agost. En concret, a la nostra localitat hi ha 768 persones inscrites a l’atur, 51 menys que en el mes anterior. La taxa d’atur a la nostra població és del 7’97 %.

A nivell del Maresme, segons recull el Report d’Atur del mes de setembre publicat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, la comparativa interanual reflecteix que tots els sectors econòmics registren una disminució de l’atur i només es detecta un increment entre el col·lectiu de persones SOA (sense ocupació anterior). En canvi, l’anàlisi intermensual constata un increment de la desocupació en tots els sectors, excepte a la construcció, on l’atur ha baixat un 1,29%.

L’atur maresmenc es caracteritza per la seva forta feminització (el 58% del total de demandants de feina són dones), encara que en el darrer mes, la desocupació ha afectat més als homes que a les dones (entre el col·lectiu masculí l’atur ha augmentat un 3,47% davant del 0,82% registrat entre la població femenina).

A nivell local, 13 municipis han trencat la tendència comarcal i ha registrat lleugeres disminucions de la desocupació. Es tracta d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Dosrius, El Masnou, Montgat, Premià de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i, com explicàvem abans, Vilassar de Mar. Premià de Dalt no ha registrat cap variació respecte al mes anterior.

Pel que fa a la taxa d’atur, els municipis que tenen menys desocupació són Tiana, Alella i Cabrera de Mar. La taxa d’atur és inferior al 7% en aquests pobles. En canvi, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna i Tordera registren una taxa d’atur superior al 14%.