L’ANC ha fet arribar 300.000 mascaretes a col·lectius vulnerables de tot Catalunya

Assembea Nacional Catalana (ANC) va posar en marxa a l’inici de la pandèmia del coronavirus, davant de la necessitat i la demanda de la ciutadania de disposar de mascaretes, ja que no n’hi havia de disponibles, la campanya 1miliodemascaretes.cat.

Des de llavors, s’han produït gairebé 600.0000 mascaretes. D’aquestes, les voluntàries i els voluntaris de l’ANC i les xarxes de cosidors i cosidores d’arreu de Catalunya n’han cosit més de 300.0000, que són les que s’han fet arribar a la ciutadania més vulnerable a través de les dues-centes assemblees territorials i sectorials de l’Assemblea que han participat en la campanya.

Prop de 200.000 s’han distribuït a través dels supermercats Bonpreu i Esclat en lots de dues mascaretes autoconfeccionables. En aquest cas, les voluntàries i els voluntaris de l’entitat són els qui s’han encarregat d’ensobrar cada lot, i a dia d’avui encara se’n poden trobar en aquesta cadena de supermercats.

Càritas, Banc dels Aliments, Sindicat de Manters, pisos tutelats, centres de protecció als menors i residències de gent gran, són els col·lectius d’arreu de Catalunya que han rebut mascaretes d’ANC gratuïtament.

L’ANC explica també es va posar com a objectiu complementari ajudar els hospitals catalans en la recerca i l’adquisició de material sanitari per a la COVID-19.  L’entitat explica que atès que gaudeix d’una gran capil·laritat i implantació al territori, ha decidit que els donatius recollits es reparteixin arreu de Catalunya, amb una donació de 5.000 euros per hospital. 

Els hospitals que rebran aquests dies la donació són els següents: Mataró, Granollers, Igualada,  Terrassa, Parc Taulí de Sabadell, Universitari Arnau Vilanova de Lleida, Universitari de Girona – Josep Trueta, Verge de la Cinta de Tortosa, Universitari de Vic, Universitari Sant Joan de Reus i  el de Viladecans.

Actualment l’Assemblea té unes 60.000 mascaretes produïdes pendents de distribució. Tot i això, el gruix de la campanya ja hauria complert els seus objectius, segons l’entitat.

Cal recordar que l’entitat ha elaborat també mascaretes especials per a persones sordes, que contenen una làmina transparent a l’altura dels llavis perquè  les persones sordes puguin llegir els llavis. Les mascaretes s’estan  fent arribar a la Federació de Sords de Catalunya i a les regions sanitàries de tot Catalunya.

L’ANC fa una valoració molt positiva d’aquesta iniciativa i la qualifica d’exitosa. L’entitat subratlla que va saber anticipar-se a la mancança de mascaretes. També destaca  l’atenció psicològica que s’ha ofert a la ciutadania a través de la Sectorial de Psicologia de l’Assemblea, a més de la voluntat d’ajudar econòmicament les agrupacions d’autònoms, pimes i cooperatives davant la davallada econòmica causada pel coronavirus amb la iniciativa “Prop de casa”. D’altra banda, ANC ha transformat en telemàtics els processos interns oberts com l’Assemblea General o les eleccions al Secretariat Nacional.