L’Ajuntament vol reparar els represaliats pels tribunals franquistes

L’Ajuntament de Vilassar de Mar està decidit a reparar, de manera simbòlica, les víctimes de la repressió franquista. Per això, endegarà una sèrie d’actuacions per aconseguir aquesta reparació jurídica.

Per això, es contactarà amb familiars dels represaliats. En aquest sentit, es fa una crida pública a tots els veïns i veïnes de Vilassar de Mar que tinguin algun familiar encausat pels tribunals franquistes que van actuar a Catalunya entre 1938 i 1949. Caldrà que es posin en contacte amb el consistori a través del correu electrònic ajuntament@vilassardemar.cat o truquin al 93 754 24 00 i demanin per l’extensió 702.

Aquesta iniciativa del consistori vilassarenc arriba arran de la Llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme aprovada pel Parlament de Catalunya el 4 de juliol de 2017. En virtut del text legal, es declaren il.legals els tribunals franquistes i s’anul.len les seves causes, sentències i resolucions.

Cal tenir present que el cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va donar lloc a la Guerra Civil (1936-1939) que va concloure amb la victòria dels insurrectes que van establir un règim feixista. Aquest nou règim va desfermar una onada repressiva contra persones que va considerar que eren enemigues seves per raó de la seva filiació ideològica, política, sindical o associativa mitjançant l’establiment d’un nou ordenament jurídic que va permetre institucionalitzar una maquinària repressiva que va actuar entre 1939 i 1978.