L’Ajuntament suspèn tota activitat institucional per la sentència del judici del procés
99 anys i sis mesos. 100 anys de presó per al Govern que va fer possible el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017. El Tribunal Suprem, presidit per Manuel Marchena, els ha condemnat per sedició i malversació. La sentència s’ha fet pública aquest dilluns 14 d’octubre al voltant de dos quarts de 10 del matí. Avui, a les 8 del vespre, convocatòria de l’ANC a la plaça de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. El consistori, per la seva banda, ha suspès tota activitat institucional, fins i tot, la plenària extraordinària prevista per avui.
Des de Vilassar Ràdio, ens hem posat en contacte amb totes les forces polítiques amb representació municipal per fer una primera valoració d’una sentència dura. Una sentència que condemna el Govern de l’1 d’octubre, la presidenta del Parlament i els presidents d’Òmnium i l’ANC a penes que oscil·len entre els 9 i els 13 anys pels delictes de sedició i malversació.
Damià del Clot, alcalde de Vilassar de Mar i en representació de la coalició entre ERC i Gent x Vilassar de Mar, creu que la sentència “és un escàndol i escrita amb ànim de revenja”. Per a ell, “cal fer una crida a la serenor” i anuncia la paralització institucional de l’activitat del consistori fins a nou avís.
Laura Martínez, portaveu de Junts x Vilassar, admet que la “tristor i la ràbia” són els sentiments que l’embarguen. Admet “estar tocada”. Aprofita per fer una crida a “tothom a sortir al carrer”.
Des de Babord, Elena López declara sentir-se “dolguda”. Tot i que, des de Babord ja s’ho esperaven, diu, és una sentència que, per a ella, “condemna a tots els ciutadans de Catalunya”. López fa una crida a la mobilització. “Ens veiem als carrers”, diu.
Per part del PSC, Quico Zamora explica que la seva valoració, “a nivell personal i no de partit”, és que “s’han dictat penes excessives”.
Finalment, Juan Díaz, portaveu de Cs, assegura que “s’ha de respectar l’activitat judicial”. Per a Díaz, “no és just parlar de sentiments, sinó d’ordenament jurídic”. A nivell personal, Diaz recorda que, per a ell, “la preocupació la tenia quan es van produir els fets”. El Tribunal Suprem, conclou, ha fet justícia.
Avui, a les 20:00, concentració a la plaça de l’Ajuntament
Un cop escoltades les valoracions dels portaveus de les formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar, hem volgut saber, també, què es cou en l’ANC de Vilassar de Mar. El seu president Joan Pujó considera que “la sentència obre la porta a que l’estat faci lleis contra els drets individuals de les persones. No hi ha separació de poders”, lamenta. Per a Pujó, cal respondre amb “mobilitzacions i sense violència”. Joan Pujó recorda que la Marxa per la Llibertat passarà dijous per la tarda per Vilassar de Mar.
Analitzem, ara, la sentència
La pena més alta correspon a l’exvicepresident del govern i líder d’ERC Oriol Junqueras, 13 anys de presó i 13 d’inhabilitació absoluta. El segueixen els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, amb penes de 12 anys de presó i 12 d’inhabilitació absoluta. A tots quatre els han condemnat per un delicte de “sedició en concurs medial” a més d’un delicte de malversació de fons públics “agreujat per raó de la seva quantitat”.
L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat condemnada a 11 anys i 6 mesos de presó, i 11 anys i 6 mesos d’inhabilitació absoluta per sedició. Els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull a 10 i 6 mesos de presó i el mateix temps d‘inhabilitació absoluta també per sedició. A diferència de Junqueras i els altres consellers, el Suprem no els ha condemnat per malversació.
Per la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez a 9 anys de presó per sedició i el mateix temps d’inhabilitació absoluta.
Podeu escoltar el “Parlant de tot, especial sentència” aquí.