L’Ajuntament reformula el projecte de l’Ateneu Vilassanès

Després de reunions amb les entitats culturals del poble que feien un ús més habitual de l’Ateneu i pels elevats costos de construir un equipament provisional, el govern reformula el projecte i decideix adaptar el teatre de l’Ateneu Vilassanès actual a les mesures de seguretat necessàries per a la seva reobertura al públic i a l’ús de les entitats. Paral·lelament a l’adequació de seguretat del teatre actual, es farà el concurs d’idees per a la construcció d’un nou teatre i un dels requisits de la licitació serà aprofitar al màxim la inversió que es faci ara, calculada en uns 800.000 euros.

Els factors que han fet reconsiderar l’opció que hi havia sobre la taula, que passava per la construcció d’un equipament provisional mentre no es feia de nou l’Ateneu, han estat econòmics, urbanístics, jurídics i d’eficiència.

A l’abril del 2019, l’Ajuntament va realitzar la compra del teatre de l’Ateneu, els 1.3332 m2 que actualment acullen el teatre, l’amfiteatre, el vestíbul i els serveis, per un preu de 280.000 €. Després, va encarregar una diagnosi per determinar l’estat de la instal·lació, que concloïa que no reunia les condicions òptimes de manteniment ni de seguretat mínimes necessàries per al desenvolupament de les activitats culturals que s’hi realitzaven.

El govern, en previsió de l’elevada inversió de convertir l’Ateneu en un teatre nou, va decidir encarregar el projecte d’un equipament provisional per fer les funcions que acollia l’Ateneu, amb una dotació inicial de 250.000 euros, però el projecte s’encareix fins als 450.000 euros perquè l’equipament provisional també requereix d’adaptació a la normativa de seguretat. L’Ajuntament fa la licitació de l’equipament provisional per aquest preu i queda deserta. Es torna a refer el projecte per licitar-lo a preus de mercat i puja a 650.000 euros. D’altra banda, la ubicació inicial d’aquest equipament provisional, a la plaça Ventura Gassol, també genera diferents interpretacions jurídiques del Pla general d’ordenació urbana.

Davant tots aquests fets, aquest mes de març el govern es reuneix amb les entitats culturals que feien un ús més habitual de l’Ateneu per exposar la situació i amb consens acorden no fer l’equipament provisional i invertir-hi els diners en adequar l’actual teatre en matèria de seguretat perquè pugui obrir al públic en un termini aproximat de 12 mesos. De forma paral·lela a l’adequació de seguretat de l’actual teatre, s’elaborarà el projecte, concurs d’idees, del nou Ateneu Vilassanès.