L’Ajuntament inicia la plantació d’uns 200 arbres en diverses zones del poble

 

L’Ajuntament ha iniciat aquest mes de gener les feines de plantació d’uns 200 arbres en diverses zones del poble. Aquesta actuació, que complementa plantacions anteriors, permetrà reposar exemplars que havien estat baixa en l’arbrat viari per diferents motius com malaltia, envelliment, risc de caiguda o no adaptació al medi, etc., i s’allargarà diversos mesos. Aquesta setmana ha començat la reposició d’arbrat, concretament amb lledoners, al carrer Santa Eulàlia.

La replantació segueix els criteris establerts en el Pla Director del Verd Urbà de Vilassar de Mar, que té com a objectiu potenciar el verd en el municipi, augmentar el nombre total d’arbres del municipi, ampliar la biodiversitat i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, ja que els arbres contribueixen a la salut i el benestar de les persones, alhora que fan més habitables els espais urbans. En aquesta primera fase, es plantaran les espècies que són pròpies de l’hivern.

La plantació, a càrrec de Serveis Urbans Vilassar de Mar, l’empresa adjudicatària d’aquest contracte, s’ha iniciat un cop han estat eliminades les soques existents.

La llista de carrers on es plantarà el nou arbrat es concreta en una vintena de carrers: Maria Vidal, Sant Vicenç, Sant Jaume, Torrent de la Santa, Lluís Companys, Santa Eulàlia, Santa Eugènia, Sant Artur, Santa Maria, Santa Rosa de Lima, Colom, Picasso, avinguda Montevideo, Narcís Monturiol, Lluís Jover, Jeroni Marsal, Manuel Roca, Eduard Ferrés i carretera d’Argentona.

Aquestes feines de replantació compten amb un pressupost d’adjudicació de 69.429,98 € (IVA inclòs) i es preveu que concloguin cap a l’estiu, quan les condicions climàtiques permetin plantar altres espècies presents en el nostre poble.

Pel que fa a les espècies que es plantaran, seran les que s’han demostrat adients per al clima del nostre municipi. Entre les més abundants als nostres carrers, hi ha:

  • Albizia julibrissin, també coneguda com a acàcia de Constantinoble. Aquesta espècie, que destaca pel fullatge i les seves flors, té gran tolerància a la brisa marina i s’utilitza a zones urbanes com a arbre d’ombra.
  • Ulmus pumilao om de Sibèria. És un arbre capaç de sobreviure en condicions de contaminació urbana i actua contra l’erosió.
  • Acer saccharinum. Aquesta espècie d’auró també és molt resistent a la contaminació urbana i a les plagues.
  • Celtis australis, nom comú lledoner. Molt emprat per embellir els carrers en climes temperats,aquest arbre creix ràpidament i, pel seu fullatge, és un dels que més ombra dona.

Cal recordar que els arbres contribueixen a lluitar contra el canvi climàtic, una de les prioritats de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, millorant la qualitat de l’aire, augmentant la captació de CO₂, reduint l’efecte calor en els espais urbans, reduint la contaminació acústica i contribuint a l’estalvi energètic, ja que actuen com a tallavents i impermeabilitzants dels edificis. En definitiva, els arbres afavoreixen l’entorn urbà i el benestar de les persones.