L’Ajuntament impulsa el korfbal a les escoles com a exemple d’esport igualitari i de cooperació

Nascut als Països Baixos, a principis del segle XX, el korfbal és un esport, reconegut pel Comitè Olímpic Internacional, en el qual s’enfronten dos equips mixtos  (4 homes i 4 dones) que tracten d’encistellar una pilota. Tot i que pot recordar al bàsquet, té les seves pròpies normes. Un esport que es basa en els principis de la cooperació, el rebuig a la violència, l’habilitat i la lluita per erradicar la segregació per sexes en el món de l’esport.

L’Ajuntament de Vilassar de Mar està impulsant aquest esport a les escoles del nostre municipi. Ha  lliurat cistelles de korfbal a les escoles de primària per promoure aquest esport mixt. Les regidories d’Igualtat, Esports, Salut pública i Educació, conjuntament amb les escoles, volen fomentar entre els infants els valors que promou com són l’esport, la salut, la igualtat i la diversitat. 

Durant aquesta setmana, la Federació Catalana de Korfbal ha començat les formacions entre l’alumnat de sisè de primària dels centres educatius i, conjuntament amb l’Ajuntament, organitzarà unes jornades específiques, emmarcades en la pròxima edició de la Setmana de la Salut, perquè l’alumnat conegui les característiques que el fan especial i atractiu com a esport d’unió i cohesió.

I és que el korfbal és l’únic esport mixt que reuneix equips integrats per homes i dones, obligatòriament, que juguen en igualtat de condicions. Fomenta la cooperació i la integració entre persones de diferent gènere i condició física, constituint un projecte transversal que promou valors essencials com l’esport, la salut, la igualtat i la diversitat.

Ens posem samarreta i pantaló curt. Un equip de korfbal el componen dos “quadres”. Un quadre està format per quatre jugadors, obligatòriament dos homes i dues dones. Per tant, a cada equip de korfbal hi juguen vuit jugadors: quatre de cada sexe. A cada meitat de camp se situarà un quadre de cada equip, un quadre atacarà i l’altre defensarà. Durant el partit, cada dues cistelles els jugadors canviaran de costat de la pista, canviant així la seva funció també (els atacants passen a ser defensors i a l’inrevés).

La cistella (o korf) té una alçada de 3,5 metres i es tracta d’anotar. Una cistella, des de qualsevol punt de la pista de korfbal, val un punt, sempre que el llançament es faci des del quadre d’atac. Ofensivament, els quatre atacants es poden anar passant la pilota, però no es poden desplaçar amb ella. Només pivotar.

En defensa, s’ha d’impedir el llançament dels jugadors de l’equip rival. Només es poden defensar jugadors del mateix sexe, i mai en superioritat numèrica (un atacant només pot ser defensat per un defensor). No es pot treure la pilota de les mans, només es pot interceptar.

La celebració del Dia de la Dona servirà de punt de sortida perquè a Vilassar de Mar es conegui aquest esport, amb un tastet previst quan acabi la caminada del dia 10 de març, i el dia 5 d’abril es farà una trobada entre totes les escoles del municipi. Aquesta iniciativa busca sensibilitzar l’alumnat sobre els valors de la igualtat i la cooperació.