L’afectació de la vaga als centres d’atenció primària va provocar aquest dilluns un descens del 54,99% de les visites

Segons el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’activitat als centres d’atenció primaria a tot el Principat des de les 8 del matí fins a les 5 de la tarda d’ahir dilluns 26 de noviembre va disminuir un 54,99% de visites (un 55,98% de visites de medicina de família i un 49,70 de pediatria). Tot i així, el primer dia de vaga de facultatius ha transcorregut sense incidències i s’han garantit en tot moment els serveis mínims i l’atenció urgent.

Per regions sanitàries, la disminució de visites ha estat heterogènia, i ha anat des del 26,6% al 62,3%. Pel que fa a la Regió Metropolitana Nord, a la qual pertany el CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar, la disminució de visites ha estat del 58’25 %.

La vaga als centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) en el personal mèdic va tenir un seguiment, a nivell de tot Catalunya, d’un 46,23% i una afectació a la resta de la plantilla del 5,22%. Els serveis mínims han estat coberts per 1.443 professionals mèdics i 2.899 professionals de la resta de la plantilla.

Pel que fa la la Regió Metropolitana Nord, 500 metges van adherir-se a la vaga, 308 van estar fent serveis mínims i 117 no van adherir-se a la vaga. Quant a l’afectació a la resta de la plantilla, 174 persones van fer vaga, 602 van realitzar serveis mínims i 1.231 no van adherir-se a la vaga.

Pel que fa a la vaga convocada a l’atenció primària als centres concertats, el seguiment en el total de plantilla al conjunt de Catalunya ha estat del 30,35%. I finalment, el seguiment del col·lectiu mèdic als hospitals concertats ha estat d’un 13,44%, en salut mental d’un 4% i en sociosanitaris del 7,27% a tot Catalunya.

D’altra banda, el telèfon 061 CatSalut Respon, ha rebut un total de 5.698 trucades entre les 00 a 20 hores, un 15% més respecte dilluns de la setmana passada. D’aquestes, 934 han estat consultes administratives, el que representa un increment d’un 39%.

Segons el Departament de Salut de la Generalitat, les negociacions per assolir un acord que desconvoqui l’aturada segueixen obertes.

El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va explicar ahir algunes de les accions que es posen en marxa per afrontar els reptes de l’atenció primària. Entre la quarantena de mesures previstes, Argimon va destacar la incorporació de 201 metges i metgesses de família per cobrir les necessitats actuals de plantilla i poder assolir l’objectiu d’un temps mig de visita de 12 minuts en una jornada diària d’assistència de 5 hores i 6 minuts.

Actualment, la institució té el pressupost necessari per poder-los contractar, però ara no hi ha aquest nombre de professionals a la borsa de treball de l’ICS. Per aquest motiu, i fins que no es trobin nous professionals, l’ICS proposarà que aquells professionals que ho vulguin podran augmentar el nombre de pacients que tingui assignats a canvi d’un increment de salari proporcional a aquest augment.

D’altra banda, l’organització també està posant en marxa altres mesures com la possibilitat de contractar professionals extracomunitaris que hagin fet la residència a Catalunya –una mesura aprovada la setmana passada pel Govern– i l’oferiment de la continuïtat laboral a professionals més grans de 65 anys, amb uns horaris i unes condicions adaptades.ç

El Departament de Salut de la Generalitat no ha facilitat dades de l’impacte de la vaga desglossades per poblacions i per centres d’atenció primària. Vilassar Ràdio va contactar ahir diverses vegades amb el Departament de Premsa del Departament de Salut sol·licitant aquesta informació, però finalment no ens va ser facilitada.